Zovem se nebo, Tanja Tolić ljevak naslovnica

Zovem se nebo

Ljubav koja nas nadahnjuje

 

Naslov originala: Zovem se nebo, Tanja Tolić

(Naklada Ljevak, 2014)

 

Roman zagrebačke novinarke Tanje Tolić Zovem se nebo mješavina je brojnih žanrova, stoga mogu zaključiti kako je to roman koji se može svidjeti čitateljima različitih ukusa. Značajke fantastike, religije, trilera, drame, obiteljske i ljubavne priče sačinjavaju ovaj složen roman prepun ljubavi i oprosta. Autorica isprepleće zanimljive dijaloge, bogate opise neba i svemira, a njezini su likovi detaljno psihološki okarakterizirani.

Zovem se nebo, Tanja Tolić ljevak naslovnica

Zovem se nebo, Tanja Tolić

Priča započinje na zanimljivom mjestu – groblju. Leon se vratio u Zagreb nakon devet mjeseci kako bi došao na pogreb susjede Marte. Krista i Sara pogledom strijeljaju Leona jer je varao Kristu. Povezuje ih neraskidiva tragedija iz prošlosti. Marta putuje na nebo, a tamo je čeka muškarac Porto koji je zaboravio tko je, ali sasvim se dobro sjeća tko je Marta i što mu je značila. Tri anđela igraju bitnu ulogu u životu glavnih likova, a jedan od njih prijatelj je djevojčice Jadrane Lune, kćeri Kriste i Leona.

U romanu se prikazuje nebo na način na koji ga je zamislila autorica. Također, pojam Boga koji nema nikakav utjecaj na život, već samo mirno gleda sve što je stvorio iz kutka svemira, je nešto drugačiji od uobičajenih religijskih shvaćanja. Na nebu postoje zrcala i šume sjećanja u kojima umrle duše mogu spoznati svoju prošlost i sve svoje prošle živote. Reinkarnirane duše su glavni protagonisti ovoga romana, a kad osoba umre dolazi na nebo, tamo vidi sve oko sebe onako kako zamišlja nebo. Izgled anđela također ovisi o osobi koja ih gleda – oni su samo postojanje, a osoba sukladno onome što pretpostavlja, tako ih i vidi.

Osim zagrebačke priče i priče na nebu, postoji radnja vezana za život starca Porta. Nakon što spozna svoju prošlost, kajat će se zbog učinjenih stvari. Duše koje upoznajemo u Portovoj priči isprepleću se sa zagrebačkom pričom i time se stvara jedna zaokružena cjelina.

Sviđa mi se što su likovi razrađeni u detalje, svakom njihovom osjećaju prethodi uzrok, a slijedi posljedica. Najdinamičnija je zagrebačka priča, istovremeno meni i najzanimljivija. Likove Kristu, Leona, Saru i Martu povezuje tragedija koja se dogodila u Martinim mladim danima, tijekom njihova djetinjstva. Tragedija je obilježila svakog od njih, ona je uzrok njihovog ponašanja. Anđeli su tu kako bi oprost i ljubav prevladavali, oni će učiniti sve kako bi duše obilježene tragedijom navele da same sebi oproste.

Autorica Tanja Tolić romanom Zovem se nebo stvorila je zanimljivu priču koja se brzo čita. U njezinom djelu možemo pročitati nadahnjujuće životne priče ljudi koji tragaju za oprostom, te se i poistovjetiti s njima. U knjizi se pronalazi jedinstven prikaz svemira, neba, Boga, anđela i religije. Sviđa mi se što je velik naglasak na ljubavi kao najvažnijoj stvari u životu jer je to i moje stajalište.

 „Ljubav je jamstvo da će svatko od vas ljudi, prije ili kasnije, naći svoj smisao.“ Taj citat mi se urezao u pamćenje i obilježio mi čitanje ovog romana koji nadahnjuje.

 

 

Hrvatsko izdanje


ljevak_s100x32 Zovem se nebo

Comments

comments

Autorica knjige "Iskra", bivša kolumnistica časopisa za mlade OK!
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close