Žene koje pušu u čvorove, Ece Temelkuran naslovnica

Žene koje pušu u čvorove

”Kako je naša priča došla dovde? Što radimo u ovom filmu? Nakon što prvi put prijeđe neku granicu, čovjek uopće ne može predvidjeti koje će granice i koliko puta prijeći. Pustinja u kojoj ste se izgubili ne čini vas jednakim s onim tko vas je našao…”

 

Naslov originala: Düğümlere Üfleyen Kadınlar, Ece Temelkuran

Žene koje pušu u čvorove, Ece Temelkuran naslovnica

Žene koje pušu u čvorove, Ece Temelkuran

 

Hrvatsko izdanje romana turske autorice Ece Temelkuran, pod okriljem nakladničke kuće Ljevak, predstavljeno je u svibnju na Zagreb Book Festivalu. Riječ je o romanu ceste iz ženske perspektive, koji nas vodi živopisnim predjelima od Tunisa, pa sve do Libanona, što ga čini prvim takvim romanom na turskom jeziku. Likovi su nezapadnjačke žene, s radnjom koja se događa u zemljama Bliskog Istoka i Afrike.

Junakinje romana su četiri žene različitih životnih pozadina, čije se priče u jednom trenu isprepliću i postaju jedna. Pratimo pripovjedačicu koja sve bilježi polagano i strpljivo, madam Lillu, Amiru i Maryam tijekom njihova putovanja Tunisom, Libijom, Egiptom i Libanonom. Vodič putovanja je zagonetna madam Lilla koja na neki način postaje i njihovim vodičem kroz život i sudbinu žene. Ta misteriozna i nedokučiva žena postavlja ostalim sudionicama putovanja izazove, suočava ih sa njima samima, uči ih kako zavoljeti sebe i kako svladati prepreke.

 

”Naprotiv, život je jako dugačak. Uopće ne traje kratko kao što traje treptaj oka. Ali postoji jedan uvjet. Voljet ćeš svoju sudbinu, svoju dušu, održavajući je svježom. Ali životi kojima nije ovladano, kratki su. Tijekom života koji želiš živjeti uvijek ima dovoljno vremena. Nema tu lažne priče. Koliko god vaša sudbina bila zahtjevna, pazite da ne izlazite iz njezinih okvira, jer život se tada skraćuje. ”

 

Düğümlere Üfleyen Kadınlar, Ece Temelkuran

Düğümlere Üfleyen Kadınlar, Ece Temelkuran

Priče o sudbinama žena, ali i zemalja iz kojih potječu

Priča je to o individualnim sudbinama junakinja, ali i o političkoj sudbini zemalja Bliskog Istoka i Afrike iz kojih potječu. Pratimo detalje i okolnosti osobnih priča, ali također i prilike postrevolucionarnih društava i položaj žena u njima. Detaljno je prikazan odnos sudbina zemalja i sudbina junakinja koje su usko vezane za iste.

Isprepliću se zemlje, krajolici, sudbine i putovi. Dio romana postaju zapisi jedne od junakinja o božici Didoni, kao i ljubavna pisma upućena drugoj junakinji, a sve zajedno se isprepliće u jedinstvenu cjelinu.

Svaka od žena u romanu ima svoju priču i motiv zbog kojeg kreće na put, isto tako i problem koji je potrebno razriješiti. Na putovanju će udružiti snage, postajući jedna drugoj oslonac i podrška. Boreći se protiv režima, muškaraca, sudbine i same protiv sebe. Putovanje na koje su se odvažile putovanje je u prošlost, put u vlastitu nutrinu, kako bi se moglo stići do svjetlije budućnosti. Putujući one uče o sebi i pronalaze snagu koja im je potrebna.

 

Novinarka godine po izboru njemačke vlade

Ece Temelkuran rođena je u Izmiru 1973. g. Završila je Pravni fakultet u Ankari, a 1993. počinje raditi kao novinarka turskih dnevnih novina. Jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica. 1996. objavljuje svoju prvu knjigu Sve su žene zbunjene, a njemačka vlada je izabire za novinarku godine. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Pisala je za listove Al-Akhbar, The Guardian, Le Monde Diplomatique, Global Voices, New Life Rewiew, te New Statesman.

Od desetak napisanih knjiga, u hrvatskom izdanju možemo čitati Planinu boli (Ljevak) i Zvuk banana (Hena com).

 

Hrvatsko izdanje


ljevak_s100x32 Žene koje pušu u čvorove

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 Dugumlere Ufleyen Kadinlar

 

book_depository_s30x30 Dugumlere Ufleyen Kadinlar

 

 

Ovaj autorski tekst zajednički je financiran od strane CitajMe.com i Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close