Zašto se pingvinima ne smrzavaju stopala?, New Scientist naslovnica

Zašto se pingvinima ne smrzavaju stopala? – New Scientist

Impresija

Zašto se pingvinima ne smrzavaju stopala?, New Scientist naslovnica

Zašto se pingvinima ne smrzavaju stopala?, New Scientist

Zašto kosa sijedi? Od kuda otisci prstiju i za što služe? Kako djeluje šampon protiv prhuti? Koja je kemijska formula čovjeka? Zašto ptice nikad ne padnu s grane dok spavaju? Kako to da ribe ne prde? Zasto pas ima crni nos? Zasto plačemo dok sjeckamo luk i kako to izbjeći?

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja dali su brojni znanstvenici i istraživači, a knjiga je nastala kao projekt niza pitanja čitatelja magazina New Scientist.

Prije svega dati ću vam odgovor na pitanje iz naslova zašto se pingvinima ne smrzavaju stopala?

Pingvini su poput drugih ptica koje žive u predjelima s hladnom klimom razvili prilagodbe kojima izbjegavaju suvišan gubitak topline i održavaju tjelesnu temperaturu na 40 C. Stopala predstavljaju poseban problem jer imaju veliku površinu koju nije moguće prekriti nekom vrstom izolacije poput perja ili naslaga sala. Tada pomažu dva mehanizma. Prvi je taj da pingvin može nadzirati razinu strujanja krvi u stopalima putem širenja i sužavanja krvnih žila. U hladnim uvjetima količina strujanja krvi je manja, a kad je toplije se povećava. To se događa i ljudima pa su nam zato ruke i noge bijele kad je hladno, a ružičaste kad je toplo. Kontrola ovog mehanizma je sofisticirana i uključuje hipotalamus i različite spletove živaca i hormona. Još k tome, pingvini na vrhu prstiju imaju centre za zamjenu topline koji djeluju po principu protustruje. Arterije koje dovode toplu krv u noge granaju se u niz manjih žila koje su vezane za jednak broj vena koje odvode hladnu krv iz nogu.

I tako se toplina provodi iz tople krvi u hladnu, a mala količina završava u samim nogama. Zimi, temperatura nogu u pingvina održava se na stupanj ili dva iznad temperature smrzavanja kako bi se smanjili gubici toplinske energije i time izbjegle ozebline. Patke i guske imaju sličan mehanizam u nogama, ali ako neko vrijeme provedu u zatvorenom grijanom prostoru pa budu puštene van na snijeg i led njihove se noge mogu doslovno smrznuti i priljepiti za tlo. Njihova je fiziologija navikla na tople uvjete i to obustavlja protok krvi u stopalima pa njihova temperatura pada ispod temperature smrzavanja.

Knjiga ima dosta primamljiv naslov i razigranu naslovnicu koja može svakog čitatelja natjerati da je pročita. Knjiga mi se svidjela, jako je zabavna i poučna. Sve preporuke.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close