Wayward Pines – Dobrodošli u raj, Blake Crouch znanje naslovnica

Wayward Pines: Dobrodošli u raj

Voljeli ste Twin Peaks? Uživat ćete i u Wayward Pinesu

 

Naslov originala: Pines (Wayward Pines #1), Blake Crouch

Prijevod: Damir Biličić

(Znanje,2015)

 

Wayward Pines – Dobrodošli u raj, Blake Crouch znanje naslovnica

Wayward Pines – Dobrodošli u raj, Blake Crouch

Zamislite savršen američki gradić… lijepe domove s uređenim travnjacima, djecu u igri, stanovnike kako vas dočekuju raširenih ruku i velikim osmjehom na usnama. Komunikacija s vanjskim svijetom u tom gradu ne postoji. Sada zamislite da niste u mogućnosti otići iz njega jer sve ceste vode u njega. I tada pomislite da ste ludi. Ali niste ludi, vi se samo nalazite u Wayward Pinesu.

Radnja romana prati specijalnog agenta Tajne službe Ethana Burka koji odlazi u mali gradić Wayward Pines sa zadatkom pronaći dvoje agenata s kojima se prije desetak dana prekinuo svaki kontakt, a koji su imali zadatak istražiti financijska kaznena djela koja su se dogodila u malom gradiću. Ethanov odlazak u Wayward Pines stavlja na klimave noge već narušen odnos između njega i supruge Therese jer jedan od nestalih agenata je i Kate Hewson, bivša Ethanova partnerica i nedavna ljubavnica.

U čvrstoj namjeri da pronađe Kate i njenog partnera, Ethan odmah na početku doživljava neuspjeh – na samom ulazu u gradić Ethan doživljava prometnu nesreću i uskoro se budi u lokalnoj bolnici bez isprava, mobitela, službene značke, pištolja i bez aktovke. Sve bolničko osoblje previše je ljubazno prema njemu, gradić je savršen u svakom pogledu, ali neki mali glasić u glavi cijelo mu vrijeme govori da tu nešto nije kako treba, pogotovo kada pokuša kontaktirati suprugu i svoga šefa. A kada napokon pronađe Kate, Ethan otkriva kako ona nije ista osoba koja je bila prije mjesec dana! Ona je sada sjedokosa pedesetogodišnja starica. Zar Ethan polako ludi? Kako je moguće da je Kate ostarjela dvadeset godina od njihovog posljednjeg susreta? I kakvo je to čudno zavijanje koje se čuje izvan gradića? Da li je sve ovo posljedica prometne nesreće ili je stvarno nešto čudno u ovom gradu?

 

“Pa ipak,on je ovdje.

I zahvaljujući tome, ili ,točnije, zbog toga, to mjesto nije savršeno.

Iskustvo mu je govorilo da tama postoji gdje god se okupljaju ljudska bića.

Svijet je jednostavno takav.”

 

Pines, Blake Crouch cover

Pines, Blake Crouch

Uskoro se sve promjeni nakon što Ethan zagrebe ispod površine malog, savršenog gradića, a neka neizgovorena pitanja počinju dobivati jako čudne odgovore. Uskoro, Ethan shvaća da odlazak iz Wayward Pinesa neće biti tako jednostavan kako je mislio – zapravo, da iz Wayward Pinesa neće izaći živ.

Na kraju knjige nalazi se zanimljiv pogovor autora koji kaže kako ove knjige ne bi ni bilo da nije kao 12-godišnjak gledao Twin Peaks i pitao se, kao i mnogi gledatelj,  tko je ubio Lauru Palmer. Ako ste ikada gledali tu seriju, kao i ja, sigurno se sjećate samog početka serije u kojoj mladi agent, baš kao i Ethan dolazi u potrazi za odgovorima, a umjesto njih dočekuje ga mali gradić sa savršenim pitama i kavom, čudnim stanovnicima , sablasnim događanjima i mnogo, mnogo pitanja na koje nije dobio odgovor. Sjećam se jeze koja bi me obavila kada bi gledala seriju pa se i dan danas mogu sjetiti scena koje mi noćima nisu davale spavati. Unatoč svim strahovima, kada je serija bila na televiziji, ja sam bila pred malim ekranom .

Ali, ovo nije priča o Twin Peaksu. Ovo je priča o Wayward Pinesu. Ovaj roman je autorov pokušaj da vrati to uzbuđenje koje je imao kada je gledao spomenutu seriju. Definitivno, ovo je roman koji će vas ostaviti bez daha. Prvo zbog radnje koja se uzbudljivo odvija, tempa koji vam neprekidno diže adrenalin, nepreglednih pitanja, a još više zbog brzih odgovora koji samo pristižu i pristižu! A napokon, i zbog otkrivanja tajne koja obavija Wayward Pines.

Osjećaji koje osjeća Ethan Burk, njegova bespomoćnost i strah u potpunosti se prenosi na čitatelja. U knjizi nema ni trenutka predaha koji bi čitatelju dao moment da podigne glavu s knjige. Kako se pisac poigrava s Ethanom, tako se poigrava i sa samim čitateljem. Jer ništa u Wayward Pinesu nema smisla.

Ako volite romane koji su spoj fantastike, trilera, horora i distopije na meni je samo da vam poželim dobrodošlicu u mali gradić Wayward Pines jer ako vam još nešto napišem, bojim se da bih vam pokvarila onaj doživljaj u koji vas knjiga uvodi dok je čitate.

I da… samo savjet – ne čitajte knjigu ako ste sami, niti ako je mrak… Opasno je za vaše srce!

 

 

Hrvatsko izdanje

znanje_s80x80
Wayward Pines: Dobrodošli u raj

 

 

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 Pines (The Wayward Pines Trilogy, Book 1)

 

book_depository_s30x30 Pines (The Wayward Pines Trilogy, Book 1)

Comments

comments

Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu i otvoriti malu knjižaru gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado djelim sa svojim prijateljima.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close