Vrli novi svijet Aldous Huxley naslovnica

Vrli novi svijet – Aldous Huxley

Impresija

Vrli novi svijet Aldous Huxley naslovnica

Vrli novi svijet, Aldous Huxley

Vrli novi svijet pripada žanru distopijskog romana, ali i znanstvene fantastike. Kao svaki znanstveno fantastični roman (no, često i distopija), on predstavlja metaforu koja se odnosi na društvo. Dakle, ni jedan detalj u knjizi nije sam za sebe već ima svoje značenje. To možda nije jasno u samom početku romana no, počinje se naslućivati negdje oko sredine da bi sama završnica romana ostavila čitatelja u nevjerici. Jer Aldous Huxley se, u Vrlom novom svijetu, na trenutke sablasno približava današnjem društvu.

Naglašavam, dakle, današnje društvo a ne ono međuratno (kad je knjiga i napisana), ne čak ni ono prije deset, dvadeset godina. Današnje društvo koje se topi u trendovima, koje se personalizira kroz masu, gdje se pojedinac osjeća izopćenim ako ima vlastite ideje i interpretacije. Ironično je, stoga, to što se uslijed silnog civilizacijskog napretka vraćamo čoporu istosti.

U pojedinim dijelovima, Huxley aludira na umišljenu supremaciju Zapadnog Bijelog Čovjeka nad Trećim svijetom. No to nas ne treba čuditi jer su kolonijalizam i imperijalizam bili “must have” prijeratnog društva. Također, tu istu nadmoćnu civilizaciju Zapada podsjeća na ono iskonsko što je izgubila na svom putu napretka.

Sve u svemu, sjajan i (što bi Englezi rekli) mind-blowing roman kojeg bi svatko trebao pročitati.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close