Vampirska

Vampirska akademija – Sestre po krvi

Novi serijal knjiga o vampirima

 

Original: Vampire Academy

(Znanje)

 

Sestre po krvi prvi je dio serijala Vampirska akademija u kojem možemo čitati o novom pogledu na vampire, brojnim ljubavnim pričama i neizostavnoj borbi „dobra“ i „zla“. Radnja je smještena u akademiji sv. Vladimira gdje vampiri uče kako koristiti magiju, a njihovi poluljudski kolege uče kako ih zaštiti. Glavna junakinja serijala Rose Hathaway, po podrijetlu dhampir, kćer vampira i dhampirice te čuvarica svoje najbolje prijateljice Lisse koja je moroj („čisti vampir“), a uz to i morojska princeza. U svijetu vampira koji je skrojila Richelle Mead moroji su veoma lijepi, vitki, iznimno visoki, empatični, inteligentni i hrane se ljudskom krvlju. Najzanimljivija osobina moroja jest ta što imaju moć kontrolirati jedan od pet elemenata – zemlju, zrak, vodu, vatru i duh. Dhampiri su čuvari moroja koje krasi izuzetna fizička snaga i spretnost te su kvalificirani štiti moroje od njihovih neprijatelja – strigoja. Strigojem može postati čovjek, moroj ili dhampir tako što pije strigojevu krv, a strigoj njihovu. Strigoji su besmrtni, ali prijelazom u strigoja osoba je lišena humanosti koju ima u sebi, stoga postaje zla i željna ubijanja.

Vampirska

Vampirska akademija, R. Mead (Znanje)

Obitelj Vasilise Dragomir, odnosno Lisse, poginula je u nesreći, baš kao i Rose. Lissa je svojom moći duha oživjela Rose i tako je Rose postala prva Poljubljena od sjene. Kako je Lissa posljednja iz svoje obitelji potrebna joj je posebna zaštita jer strigoji imaju planove protiv nje. Prije početka romana Sestre po krvi, Rose i Lissa bile su u dvogodišnjem bijegu, ali sada su uhvaćene i prisiljene su vratiti se na Akademiju unatoč tome što su tamo u najvećoj opasnosti. Došavši u Akademiju započinje Roseina obuka pod vodstvom šarmantnog trenera Dimitrija Belikova. Nakon nekoliko tjedana treninga Rose i Dimitri se zaljubljuju, a pred njima je nekoliko zapreka koje čine njihovu ljubav neostvarivom.

Prva stvar koja me privukla ovoj knjizi je svevremenski popularna tema vampira. Čim sam počela čitati iznenadila me ideja novog pogleda na vampire u kojem su oni podijeljeni na moroje, dhampire i strigoje. U sve to samim time je uključena magija i još više mogućih zapleta koji radnju čine još neizvjesnijom. Razgovori između Dimitrija i Rose su veoma zabavni zbog njihovih impulzivnih i neustrašivih karaktera, a sama činjenica da je njihova ljubav nemoguća jer će oboje jednoga dana postati Lissini čuvari, čini priču još boljom.

Roman sam pročitala prije nego što je snimljen film po njemu koji mi je donio brojna razočaranja jer nisam tako zamišljala neke likove, a puno zanimljivih stvari je izbačeno iz filma. Ako netko prije čitanja ove knjige i pogleda film, on je samo mali djelić svega onog zanimljivog što ova knjiga nudi. Čitajući Sestre po krvi može se najbolje zaroniti u priču čuvarice Rose Hathaway.

znanje_s80x80 Hrvatsko izdanje: Vampirska akademija – Sestre po krvi

amazon_s50x50 Strano izdanje: Vampire Academy serial

Comments

comments

Autorica knjige "Iskra", bivša kolumnistica časopisa za mlade OK!
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close