Ukradeno proljeće, Snježana Grković-Janović naslovnica

Ukradeno proljeće – Snježana Grković-Janović

Impresija

Ukradeno proljeće, Snježana Grković-Janović naslovnica

Ukradeno proljeće, Snježana Grković-Janović

Teško je naći djelo u kojem bi bitnu ulogu imali mitološki likovi. Čini se da su današnjim čitateljima mitološki bogovi i junaci nešto dosadno, nezanimljivo i najčešće nešto što povezuju za nerazumljivom školskom lektirom. A pronaći djelo sa elementima slavenske mitologije još je teže.

Snježani Grković-Janović velika je inspiracija Ivana Brlić-Mažuranić i njena zbirka bajki Priče iz davnine. U svojem romanu Ukradeno proljeće autorica poput svoje slavne prethodnice koristi elemente slavenske mitologije, pokušava imitirati njen arhaičan izraz i ispričati svevremensku priču o borbi dobra i zla utjelovljenih u liku božice života Živane i njenog brata – gospodara tame i studeni Črta.

Kao u svakom mitu i ovdje se u borbu bogova upliću ljudi koji su jedini koji mogu razriješiti sukobe bogova. Likovi su karakterizirani jednostavno, što je osnovno obilježje bajke, a meni najdraži lik je sporedni lik poluboginje Morane. Iako je ona u mitologiji izrazito negativan lik, ovdje je vrlo simpatična i po meni najdublji lik koji bi zaslužio vlastiti roman, ne nužno dječji kao što je Ukradeno proljeće.

Ovaj roman osvojio je i drugu nagradu Ivana Brlić-Mažuranić 2001. godine, posve zasluženo. Elegantan stil, lijepo ispričana priča i pouka na tragu su velike Ivane Brlić-Mažuranić i bude u meni sjećanje na njene likove i vrijeme kad sam ih prvi put otkrivala, osobito na pucketanje vatre i prizor iskakanja Domaćih koji žure da poteku u pomoć potrebitima.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close