Zašto on to radi, Lundy Bancroft promocija znanje

U Kući ljudskih prava predstavljena knjiga „Zašto on to radi?“

10. prosinca 2015. godine na Međunarodni dan ljudskih prava, u organizaciji nakladničke kuće Znanje, održano je predstavljanje knjige „Zašto on to radi?“ američkog autora Lundyja Bancrofta.

Zašto on to radi?, Lundy Bancroft naslovnica

Zašto on to radi?, Lundy Bancroft

Zašto on to radi?“ jedinstveni je priručnik koji odgovora na temeljna pitanja o različitim oblicima partnerskog nasilja i nasilja u vezi: Što je zlostavljanje i kako ga prepoznati, Tipovi zlostavljača, Zlostavljači i ovisnost, Traumatsko zbližavanje i ovisnost u vezi sa zlostavljačem, Mogućnosti promjene zlostavljačkog mentaliteta, Kako prekinuti vezu sa zlostavljačem?

Predstavljanje knjige održano je u Kući ljudskih prava, a govorili su Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e., dr. sc. Dean Ajduković, redoviti profesor filozofskog fakulteta u Zagrebu, Branka Žigante, predsjednica Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, te urednica knjige Nataša Pejić.

Prof. dr. sc. Dean Ajduković govorio je potrebi razumijevanja da je nasilnik taj koji se treba promijeniti, ne žrtva, djeca, niti obitelj. Iako u Hrvatskoj postoje programi za rad s nasilnicima, s ciljem sprečavanja nasilničkog ponašanja u partnerskim odnosima i u obitelji, oni su ipak prekratki da bi osigurali zaista zadovoljavajuće rezultate. Sanja Sarnavka naglasila je da je objavljivanje knjige Lundyja Bancrofta “Zašto on to radi? izuzetno važan događaj jer se njome po prvi put u nas čitateljstvu nudi ozbiljna analiza psihe zlostavljača: „Djelo je stručnjaka, pritom muškarca, što nije nimalo nevažno, koji je uobličio i sažeo svoje dugogodišnje praktično iskustvo rada s muškarcima zlostavljačima u tekst kojim želi spriječiti početak ozbiljnog nasilja ili nastavljanje života u nasilju… i to u ime idilične slike obitelji koju nazivamo temeljem svakog društva a slikamo djeci od njihova rođenja ružičastom bojom. A mnogima se prava boja života u obitelji kreće od sive do posve crne. Ova knjiga u tome nam uvelike može pomoći.“ Sanja Sarnavka također je naglasila da bi ovu knjigu trebale pročitati sve osobe koje osjećaju da nešto možda nije u redu s njihovim partnerskim odnosom, ali i sve osobe koje rade u institucijama čija je obaveza pomoći žrtvama nasilja.

Lundy Bancroft američki je autor koji se više od petnaest godina bavi zlostavljanjem u partnerskim odnosima i obiteljskim nasiljem. Na tu temu napisao je nekoliko knjiga i brojne znanstvene radove u stručnim časopisima. Godinama je bio suvoditelj prvog nacionalnog programa za rad sa zlostavljačima. Danas sudjeluje u programima edukacije i osposobljavanja državnih i pravosudnih tijela s ciljem prevencije i zaustavljanja nasilja te pomoći žrtvama zlostavljanja.

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close