U kući drugih

U kući drugih

„U sebi je potvrdila bitnu poruku toga teksta: na kraju krajeva, Nijemci su loši. Ta pomisao nekako im je svima poslužila da izdrže tijekom rata, jer donijela im je jednodušnost koja ih je spriječila da okrive bilo koga drugoga.“

 

 

Originalan naziv: The Aftermath, Rhidian Brook

 

 

Pukovnik Lewis pripadnik je britanske vojske sa sjedištem u Hamburgu, razorenom njemačkom gradu u vrijeme nakon završetka Drugog svjetskog rata. Nakon više od godine dana, u Njemačku dolaze i njegova supruga Rachel te njihov mlađi sin Edward. Michael, njihov stariji sin, poginuo je u eksploziji zalutale bombe, što Rachel nikako ne može preboljeti, a sada je prisiljena živjeti u državi čiji su stanovnici odgovorni za njenu tugu i bol. Povrh toga, Lewis je odlučio da neće izbaciti vlasnike kuće koja mu je dodijeljena na ulicu, već da će živjeti zajedno, jer je kuća dovoljno velika. Kuća pripada obitelji Lubert, koju čine otac Stefan, kćer Freda i majka Claudia, koja je nestala prije nekoliko mjeseci i od tada je nitko ne može naći.

U kući drugih

U kući drugih, Rhidian Brook (Znanje)

Freda, petnaestogodišnja djevojčica, je puna ljutnje, mržnje i prkosa, pa se tako i odnosi prema novim stanovnicima njihovog doma. Stefan se trudi biti uljudan, no Rachel se ne želi sprijateljavati s Nijemcima pa svodi njihovu međusobnu komunikaciju na minimum. U isto vrijeme, Rachel ne zna ni kako da se odnosi prema svojem suprugu, kojeg također djelomično krivi za gubitak svog sina. Freda, koja dane provodi kopajući po ruševinama Hamburga, upoznaje grupu dječaka koji se žele oduprijeti britanskim vojnicima, a čiji je znak prepoznavanja ožiljak u obliku slova 88. Pomaže im doći do stvari koje žele te im prenosi informacije koja doznaje od pukovnika Lewisa. Također je prva u kući koja primjeti da se odnos između Rachel i njezina oca promijenio i postao mnogo prisniji… cijela se situacija još više zakomplicira kad je Lewisov pomoćnik i prijatelj ubijen, a Lewis sazna da je Fredap povezana s mladićem koji je to učinio.

Ovaj roman poznatog i nagrađivanog velškog pisca izdan je 2013. godine, a o njegovoj popularnosti govori i to da su već otkupljena i prava na ekranizaciju. Roman govori o političkoj i gospodarskoj situaciji poslijeratne Njemačke, čiji su stanovnici izgubili sve i ostali na milost i nemilost strancima, a koja je u isto vrijeme najveći krivac za rat. Isto tako, roman govori i o ljubavi, razvojenosti, patnji i boli koju rat vuče za sobom, te kako se junaci nose s tim emocijama. Prikazana je tuga i nesreća djece koja su u ratu izgubila svoje roditelje, te glad i neimaština koja je zadesila

U kući drugih

The Aftermath, Rhidian Brook (strano izdanje)

Njemačku u to vrijeme. Zbog svega toga roman je u nekim dijelovima potresan i bolan, kao što je bio i rat o kojem se govori. Tako su i glavni junaci obilježeni gubitkom svojih voljenih, a sada traže način kako da se s tim gubitkom bore, te kako da prihvate novu stvarnost koja ih je zadesila. Stanovnicima Njemačke oduzeto je sve; njihove karijere, radna mjesta i imovina, te ih drugi okrivljuju za svoj jad i bol iako možda uopće nisu imali veze s nacistima. Radnja je dramatična, a likovi detaljno i precizno okarakterizirani.

Čitanje ovog romana odnijelo me u jedan posve drugi svijet kojeg nikad neću iskusiti iz prve ruke i otvorilo vrata za nove spoznaje i percepcije. Za druge, starije generacije ova će priča možda biti težak podsjetnik na ratne godine na našem području, te bijedu i siromaštvo koje je i ovdje bilo na snazi. U svakom slučaju, ovaj će dirljiv roman ozbiljne tematike dotaknuti srca svih njegovih čitatelja, te podsjetiti da rat nikad nije bio dobro rješenje, te da u ratu nema pobjednika.

znanje_s80x80  Domaće izdanje: U kući drugih, Rhidian Brook

amazon_s30x30 Strano izdanje: The Aftermath, Rhidian Brook

Comments

comments

Studentica treće godine anglistike i rusistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz studentske poslove i učenje voli kratiti vrijeme gledanjem filmova, druženjem s dragim ljudima i, naravno, čitanjem.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close