Trinaest razloga, Jay Asher Algoritam naslovnica

Trinaest razloga

Najmanje trinaest razloga zašto ovo napeto štivo nećete moći ispustiti iz ruku

 

Naslov originala: Thirteen reasons why, Jay Asher

Prijevod: Lidija Milenkov Ečimović (Algoritam, 2013)

Prevod: Nikola Pajvančić (Laguna, 2010)

 

Trinaest razloga, Jay Asher Algoritam naslovnica

Trinaest razloga, Jay Asher (Algoritam)

Knjiga autora Jaya Ashera Trinaest razloga je štivo koje nećete moći ispustiti iz ruku! Ova neobična priča započinje u trenutku kad Clay Jensen na svom trijemu pronalazi paket. U kutiji pronalazi sedam dvostranih audio kazeta na kojima se nalazi 13 priča zbog kojih se Hannah Baker ubila prije dva tjedna. Ne sluteći ništa što bi ga moglo uznemiriti, bezbrižno otvara kutiju i sluša prvu kazetu koja objašnjava priču koja se krije iza tajanstvene kutije. Svaka priča ima glavnog lika. Lika koji je uzrok Hanninog samoubojstva. Sve osobe na koje se odnose priče moraju preslušati kazete i proslijediti ih idućoj osobi u nizu, a ako to ne učine, kopije snimki postaju javne. Za Claya Hannah je bila tek djevojka koja mu se sviđala, ali je nije nikad dobro upoznao. Nadajući se kako su kazete greškom stigle do njega, počinje preslušavati priče, čekajući svoju…

Priče počinju „sitnicom“. Tračevima i ogovaranjima koji su povrijedili Hannah i time nas pisac navodi da razmislimo o sitnim ružnim stvarima kao što su riječi i tračevi koje upućujemo ostalima. Sviđa mi se ideja kako je svaka mala gesta i upućena riječ bitna, te da može promijeniti nečiji život jer i sama smatram da je to tako.  Priče dalje kulminiraju veoma polako. Knjiga je pisana iz Clayeve perspektive, on sluša kazete dok šeta gradom, a tijekom čitanja romana čitatelj ima osjećaj kao da je u društvu Claya jer je okolina koju on tada doživljava detaljno opisana i proživljena. Svaka nova kazeta nosi sve veću napetost koja me natjerala da čitam knjigu u sitne noćne sate. Jednostavno „morate“ saznati što se dogodilo Hannah.

Trinaest razloga, Džej Ašer Laguna korice

Trinaest razloga, Džej Ašer (Laguna)

Pohvaljujem to što pisac nije oslikao likove u crno-bijeloj tehnici – niti su posve pozitivni ili posve negativni. Prvenstveno Hannah je bila ta koja je sebe natjerala preko ruba. Ljudi su bili okrutni prema njoj i bila je „žrtva“, ali ona je bila ta koja je odlučila odustati, natjeravši se da odustane. Tema je iznimno intrigantna i sviđa mi se forma u kojoj je obrađena. Poglavlja se zovu po broju kazete i strane A ili B. Svako poglavlje je tako zasebna priča Hannah Baker, isprekidana opisima i dijalozima koji se događaju oko Claya. Cjelokupna radnja je prikazana vjerodostojno, a sve vrijeme dok sam čitala roman nije bilo razloga ne pomisliti kako je knjiga djelo mašte, a ne stvarna priča neke djevojke.

No, upravo zato nakon čitanja romana Trinaest razloga stvara se potreba da se osvrnete oko sebe, preispitate svoje odluke i pronađete u svojoj okolini neku Hannah Baker kojoj još stignete pomoći.

 

 

 

 

 

 

Hrvatsko izdanje

algoritam logo
Trinaest razloga

 

 

Srpsko izdanje

laguna srbija logo
Trinaest razloga

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 Thirteen Reasons Why

 

book_depository_s30x30 Thirteen Reasons Why

Comments

comments

Autorica knjige "Iskra", bivša kolumnistica časopisa za mlade OK!
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close