Svjetlost s prozora, Lucinda Riley naslovnica

Svjetlost s prozora – Lucinda Riley

Impresija

Svjetlost s prozora, Lucinda Riley naslovnica

Svjetlost s prozora, Lucinda Riley

Emilie de la Martinières naslijedila je nakon majčine smrti dvorac s vinogradom na Azurnoj obali. To je dvorac u kojem je provela djetinjstvo i koji je uvijek smatrala domom, pa odlučuje prodati majčin nakit, umjetnine i kuću u Parizu kako bi obnovila dvorac.

Upoznaje i šarmantnog Sebastiana koji joj je podrška u najtežim trenucima te se udaje za njega. Saznaje da su se Sebastianova baka Constance i njen otac poznavali za vrijeme Drugog svjetskog rata. Oboje su bili pripadnici Pokreta otpora, a Constance je došla u Pariz kao britanska špijunka i život joj je svakog trena u opasnosti, osobito kada privuče pažnju nacističkog časnika.

Emilie otkriva puno nepoznatih stvari o obiteljskoj prošlosti, ali ni njen bračni život nije bez tajni. Za vrijeme obnove dvorca pristala je živjeti u suprugovom oronulom dvorcu Blackmoor Hall u Yorkshireu gdje živi i njegov neugodan brat Alex koji je ostao nepokretan nakon saobraćajne nesreće. Kuća je u rasulu. Sebastian ne želi prihvatiti njezin novac, a zbog posla stalno izbiva iz kuće. No, je li sve tako kao što se čini?

Knjizi me prvenstveno privukla naslovnica. Iako sam prije nekoliko godina čitala jedan roman iste autorice, nisam bila pretjerano oduševljena. Iako kažu da ne treba suditi knjigu po koricama, nisam pogriješila. Knjiga je zanimljiva i napeta. Iako već na početku znamo da će glavni likovi preživjeti Drugi svjetski rat, to ni najmanje ne umanjuje napetost knjige. Smjenjuju se poglavlja u kojoj upoznajemo Emilie i njen život s onima u kojima upoznajemo život njenih predaka tijekom Drugog svjetskog rata, otkrivaju se obiteljske tajne, i one iz prošlosti, i one iz sadašnjosti. Iako moram reći da mi je Sebastian bio sumnjiv već na samom početku, to nije umanjilo moje zadovoljstvo kad sam saznala da sam bila u pravu.

Knjiga mi je ostavila dojam sunca i topline, prašine i ljepljivosti nakon šetnje starim vinogradima, i debelog hlada starih dvoraca na osami koje ispunjava šum drveća, cvrkut ptica i odjeci prošlosti. U svakom slučaju, ne bih imala ništa protiv nasljedstva kakvo je dobila Emilie.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close