Svijet se raspada, Chinua Achebe naslovnica

Svijet se raspada – Chinua Achebe

Impresija

Svijet se raspada, Chinua Achebe naslovnica

Svijet se raspada, Chinua Achebe

Ovo je prva knjiga od Chinue Achebe koju sam pročitala, a originalno je objavljena davne 1958 godine. Naravno, radnja je smještena u Africi, u malom nigerijskom selu Iguedo od žutog brusnog kamena, jedno od devet sela Umiofije.

Glavni je lik Okonkwo, hrabri hrvač koji je pobedio do tada najboljeg hrvača Mačka Amilinizea, neporaženog punih sedam godina. Međutim, knjiga prati Okonkwov život nakon 20 godina, kada su drugi hrvači zauzeli njegovo mjesto. On je strogo vladao svojim kućanstvom. Njegove tri supruge su živjele u strahu od njegove vatrene naravi, iako u srcu on i nije bio tako okrutan, ali se takvim pokazivao zbog straha od neuspjeha i slabosti da ne ispadne poput njegovog oca Unoke koji je bio kukavica.

Uz topot bubnjeva, polako se ispreda Okonkwova priča, a sa dolaskom misionara i propast njegovog plemena.

Knjiga koja sadrži puno kontrasta: muški princip kao superiorniji nasuprot ženskog, animizam afričkih plemena nasuprot misionarskom krišćanstvu, tradicionalna afrička kultura nasuprot kolonijalizmu…

Meni se to predstavljanje afričke kulture i plemenskih običaja, rituala, i praznovjerja kroz Achebinu priču izuzetno dopalo.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close