Susjed _260x420

Susjed – Marina Vujčić

Impresija

Susjed _260x420

Susjed, Marina Vujčić

Živim u velikim zgradama, gotovo cijeli život. Djetinjstvo i mladost sam proveo u Novom Zagrebu, najprije u jednom naselju zgrada i nebodera, a potom u drugom. Prije tridesetak godina sam malčice napredovao prema centru, prešao doduše rijeku Savu, ali nisam došao dalje od Knežije. I dalje živim u zgradi sa podosta katova, sa zajedničkim stubištem, liftom, šupama , zajedničkim smećarnikom i velikim parkingom ispred zgrade. Samo u mom stubištu nalazi se osamnaest stanova, a koliko ih je u cijeloj zgradi, nije lako ni izračunati. Ljudi koji se međusobno susreću, ne poznaju se.

U istom se okruženju nalazi glavni lik knjige Susjed, tridesetsedmogodišnja službenica Katarina Bauković. Ona živi u Zagrebu, u naselju poput moga, u zgradi poput moje. Odlazeći svakodnevno na posao, u isto vrijeme, u stubištu, na stepenicama, susreće istog susjeda, kome ne zna ni ime. Zbog njegovog pristojnog “Dobro jutro”, Katarina postepeno počinje gubiti kompas. Sama, nesretna, i otuđena od društva, opterećena petogodišnjom propalom vezom, nesređenim odnosima sa majkom i sestrom, te svojom lošom financijskom situacijom, Katarina počinje maštati o mogućoj vezi sa susjedom. Sanja o boljem životu, o malim stvarima, o sreći i ljubavi. U susjedu vidi priliku za rješenje svojih problema i nov početak. Ubrzo, njezino maštanje se pretvara u pravu opsesiju, u psihičku bolest koja je potpuno preuzima. Taj “projekt”, kako ga ona naziva, postaje smisao njezinog života, te sve je drugo podređeno Katarininim fantazijama o neznancu sa drugoga kata.

Način pisanja je nešto što ovu knjigu čini posebnom. Sva su dešavanja opisana iz Katarinine perspektive, pri čemu ona svoja razmišljanja upućuje Ozrenu, (da, da u svom je ludilu za susjeda izmislila i ime koje mu pristaje). Cijela je knjiga, dakle, pisana u formi velikog pisma koje Katarina piše svom Ozrenu. Na taj način, autorica nas vrlo vješto, postepeno i gotovo neprimjetno, uvlači u Katarininu glavu. A nalaziti se u glavi luđaka, poseban je osjećaj. Strašan, mučan, iritantan, ali i nevjerojatno zanimljiv.

Naročito zato što misli glavne junakinje nisu zbrkane ili konfuzne. One su jasne, usmjerene, a pritom iskrene, pune emocija, i začuđujuče duhovite. Čitajući knjigu, živcirati ćete se, snebivati, zgražati, ali istovremeno ćete žaliti i suosjećati. I nema šanse da odustanete od čitanja, naprosto vas zanima što će se dalje desiti, kako će se razmotati ta ludost. A ludost se razvija u tolikoj mjeri da uspjeva promijeniti čak i Katarininu osobnost. Ona od sive ponizne mišice postaje razjarena okrutna lavica, koja će napokon pokazati zube svijetu, pokušati nešto poduzeti , boriti će se za sebe. Meni je upravo to bio najzanimljiviji dio knjige. Sam rasplet mi se nije dopao, za moj je ukus sladunjav i predvidiv, i mislim da bi knjiga ostavila još dublji dojam da je završetak tamniji, možda i tragičan.

Svejedno, ukupno mi se sviđa ova knjiga, mislim da potiče na razmišljanje, a pri tom cijelo vrijeme čitanja, poput kakvog dobrog trilera, drži čitatelja u napetosti. Od mene dobiva visoke ocjene.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close