10 fantastičnih stripova koji pričaju ženske priče

StripO’Lumna #1 – Novi stripovi u regiji

Jel ovdje netko priča o stripovima? Neka, mi ćemo…

 

Hitman - Zlato za očajne, Garth Ennis, John McCrea, fibra, naslovnica

Hitman – Zlato za očajne, Garth Ennis, John McCrea

Sto mu gromova! Hiljadu mi bućkuriša moga dede apotekara! Jel ovdje netko priča o stripovima? Neka, mi ćemo…

Ova kolumna je zamišljena ponajviše kao mjesečni osvrt na izdanja koja su izašla na kioscima i striparnicama širom našeg regiona, kao i važne nadolazeće ili prošle stripovske evente. A vjerojatno i češće, ovisno o raspoloženju autora. Neki bi rekli, a vjerujem da bi se mnogi i složili, stripova danas izlazi kao nikada prije, počinju bivati sve priznatiji i sveprisutniji, svi pričaju i pišu o njima. Mogli bismo reći da je strip, ta deveta umjetnost, konačno zaposjela na svoj zasluženi tron. No, tu je više izdanja, ali s puno manjim nakladama, a moderniji, brži i agresivniji mediji preuzimaju sve veći udio kolača. Neumoljivo. Slična je situacija i s knjigama. No tako dugo dok ima nas knjiških crva, stripofila, posvećenih čitatelja književne literature, kolekcionara i ljubitelja pisane (i nacrtane) riječi – bit će i literature za čitanje. Ako je već ovih mjeseci bilo siromašne ponude stripovskih evenata, barem smo u izdavačkom pogledu mogli pročitati i vizualno apsorbirati zaista pregršt odličnih izdanja u stripovskom okruženju u našem regionu u zadnjih mjesec dana.

Od hrvatskih izdavača tu su naravno nezaobilazna Ludensova izdanja s kioska starih reprinata, Kit Teler #13, Kapetan Miki #23, Priče s Divljeg zapada #27 i Extra Zagor. Ali i novo izdanja redovnog Zagora, najpoznatijeg strip junaka na ovim prostorim  – Cuzco (#245), nova peruanska etapa Zagorove Južnoameričke odiseje koju mnogi fanovi redovito prate! Spomenimo i Texa Willera #135 Moć tame, treći dio duge epizode s povratkom najvećeg Texovog neprijatelja – Mefista. Svi ovi junaci moraju vas vratiti u zlatno doba Dnevnika, definitivno.

U zadnja dva tjedna izašle su i dvije Bonellijeve poslastice, maxi izdanje Dylan Dog za proljeće 2016. koji donosi tri priče ocrtane od strane nenadmašnog talijanskog tandema Montanari & Grassani – Kamena armada – Izvan radnog vremena – Specijalni nadzor. Druga je Zagorov maxi, što je zapravo redovna serija stisnuta u integralno izdanje. U pitanju je Helligenov povratak Hellingenovo nasljeđe, događaj na kojeg su čitatelji čekali dvadesetak godina najmanje. Na gigantskih 400-tinjak stranica odvija se pustolovna akcijska drama koja nam otkriva konačno porijeklo Hellingena, Zagorovog najvećeg neprijatelja.

Lokot i ključ – Alfa i Omega, Džo Hil, Gabrijel Rodrigez, darkwood, korice

Lokot i ključ – Alfa i Omega, Džo Hil, Gabrijel Rodrigez

Mala hrvatska izdavačka kuća Fibra, ali za velike stripove, ovih je mjeseci prikupljala snagu kako bi idućeg mjeseca izbacila nekolicinu novih integrala iz svjetske ponude stripa, no i ovog mjeseca imamo dvije nove knjige Hitmana (treća i četvrta), kvazi-superherojski strip iz univerzuma američkog DC-ja. Žanr je akcijsko-humoristički, dvojca Gartha Ennisa i Johna McCreae. Kad filmski univerzum Quentina Tarantina sreće Kevina Smitha, u gradu Gothamu… Naravno, za potpun užitak nabavite i prve dvije knjige.

Početkom 3. mjeseca zaredao se dobar niz izdanja srpskog strip izdavača Darkwood. Njihova izdanja ne sadrže klasične Bonelli junake koje smo godinama mogli vidjeti po kioscima. Pokrenuli su niz novih odličnih izdanja u različitim kategorijama, od aktualnih superherojskih, bonellijavaca preko francuske produkcije pa sve od integrala omiljenih junaka koji nikad nisu bili skupljeni u cijelosti. Od sveščanih izdanja tu je novi broj Bonelli serijala Jedno doba, jedna priča – Gvozdeni musketar i 11. broj svima omiljene mange One Piece. Zatim tu su izdanja integrala vazdazelenih starih junaka poput četvrte knjigu Thorgala s epizodama Zemlja Ka – Tanatlokove oči – Grad izgubljenog boga i 5. knjiga Konanovih hronika. Kao moji osobni favoriti su deseti i posljednji tom duge odiseje našeg omiljenog gospodara snova Sandmana – Bdenje, dirljivi oproštaj uz nekolicinu izgubljenih priča iz istog svijeta; a tu je i novi tom popularnog američkog serijala Lokot i ključ – Alfa i Omega. Koje god izdanje da odaberete, nećete pogriješiti.

Hellingenovo nasljeđe - Zagor, ludens, naslovnica

Hellingenovo nasljeđe – Zagor

Veseli Četvrtak je osim svojih redovnih izdanja koje mislim da ne moramo spominjati (čitaj: Zagor, Dylan Dog) početkom 3. mjeseca krenuo u novu Bonellijevu akviziciju, odnosno još jedan se junak iz linije Bonellijevih junaka pridružio nizu. U pitanju je kriminalističko-onirički strip Napoleon, koji je preživio u originalu s 54 epizode, ugasivši se u Italiji prije samog desetog rođendana. Pažljiviji čitatelji sjetit će se neuspješnog izdavanja prvog broja od strane srpskog izdavača Mavericka nakon čega je strip potonuo u zaborav. Pratite na stranici, osvanut će i recenzija prvog broja…

Spomenimo još i novu Stripoteku, novi broj Strip revije, kao i redovna izdanja Alana Forda.

Osječka udruga stripa StripOs u zadnjih mjesec dana bila je aktivna, u Osijeku su pripremili promociju novog strip izdanja Irene Jukić Pranjić – “Emisija emocija”, a početkom trećeg mjeseca otvorena je grupna izložba četvorice stripaša u Puli.

Jedno je sigurno – za jednog stripofila izdanja ima dovoljno, čak i previše.

Comments

comments

Strastveni fan, kolekcionar i skromni obožavatelj stripovske literature, i svega što ima veze s SF-om i fantasyjem. U slobodno vrijeme bavi se urednikovanjem i pisanjem tekstova stripovske tematike na najvećem hrvatskom strip portalu stripovi.com i publikacijama slične tematike, a druga ljubav su definitivno knjige od kojih se nikad ne odvaja.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close