Stanje duha_260x420

Stanje duha

Stanje duha, J. Katzenbacha prepoznaje zločinačke namjere

 

Originalni naziv: State of Mind, John Katzenbach

 

Roman Stanje duha (State of Mind) Johna Katzenbacha počela sam čitati negdje prije selidbe iz Rijeke, i kako to obično biva čitanje se odužilo na par tjedana. Kako dosta čitam, u prošlosti sam se teško znala fokusirati na jednu knjigu kad ju neki splet okolnosti rastegne na par mjeseci. S ovom se to nije dogodilo – točno sam znala na kojoj sceni i stranici sam stala, a dok ne počnem čitati svi likovi romana su cupkali na mjestu čekajući da se radnja ponovno pokrene.

Stanje

Stanje duha, J. Katzebach (Ex Libris)

Katzenbach slovi za jednog od najboljih pisaca kriminalističkih romana, a magazin People za njega piše da je jedan od rijetkih koji tako dobro poznaju zločinački um. Neke od njegovih knjiga u ekranizirane, primjerice Just Cause (1995.) i Hart’s War (2002.).

Radnja romana Stanje duha u fokus stavlja profesora, stručnjaka za serijske ubojice Jeffreya Claytona od kojeg vlasti SAD traže da pronađe svog oca, osumnjičenog za desetke ubojstava. Naime, prije 25 godina Jeffrey i njegova sestra Susan pobjegli su od svog oca, koji je osumnjičen za okrutno ubojstvo mlade studentice. Iako nije službeno potvrđeno, počinio je samoubojstvo ili se barem tako čini na prvi pogled. Susan radi u jednoj novinarskoj redakciji smišljajući razne zagonetke za čitatelje, a ona koja upadne u oko je poruka koja je glasila: Pronašao sam te. U isto vrijeme pojavljuje se serijski ubojica koji širi paranoju lokalnom zajednicom. Jeffrey je pozvan da pomogne raditi na slučaju s naglaskom na pronalaženje svog oca te suočavanje s njim.

Oduvijek sam voljela čitati romane koji nisu bazirani na svakodnevnim događajima već sam ljepotu često pronalazila u psihopatološkim motivima i koji me često natjeraju u razmišljanje nismo li svi djelomično obilježeni sociopatstvom i/li psihopatstvom, jedina je razlika koliko nečiji mozak potiskuje ili jednostavno nije svjestan tih fenomena i simptoma.

Stanje duha odličan je roman za sve ljubitelje televzijskih serija poput Criminal Mindsa upravo zbog fokusa usmjerenog u um čovjeka, njegove navike, poteze, razmišljanja, a malo manje na eksplicitne prikaze zločina…

Jezično i stilski vrlo jednostavan roman za čitanje tijekom vrućih ljetnih dana koji vodi u neke druge svjetove koji možda nisu najdivniji, ali su izvrsna lekcija da više cijenimo pozitivne sitnice stvarnog života.

 

Službena stranica J. Katzenbacha  johnkatzenbach.com

* ostale kolumne i recenzije blogerice Andree Tintor čitajte OVDJE

 

superknjizara_s229x72  Domaće izdanje: Stanje duha, J.Katzenbach

 

Comments

comments

Kulturolog. Štovateljica mačaka, frankofil i ovisnik o kavi. Bezvremenski optimist. Osim na CitajMe, tekstove koje pišem naći ćete i na mom blogu Razlivena tinta
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close