Staklena rijeka, Emil Andreev naslovnica

Staklena rijeka

„Helene je kleknula pokraj dva slova. Snimila ih je nekoliko puta, a zatim je spustila aparat i sjela na travu. Zagledala se: N i D. Bili su savršeno urezani i namjerno spojeni. Što znače i imaju li veze s kamenim figurama? Je li ispod bršljana bilo i drugih slova?“

Naslov originala: Стъклената река, Emil Andreev

Staklena rijeka, Emil Andreev naslovnica

Staklena rijeka, Emil Andreev

Helene Thibault, diplomantica povijesti religija na Pariškom sveučilištu, dolazi u maleno i tajnovito selo imenom Gradište u Bugarskoj. Cilj njenog dolaska je pisanje znanstvenog rada o materijalnim ostacima bogumilstva na staroj i povijesno značajnoj crkvi u tom selu. Tamo susreće malu grupu studenata, Maricu, Daniela, Čavdar i Milena, te njihovog voditelja Stefana, čiji je zadatak restauracija crkvenih freski. Svi su oni smješteni u kućama lokalnih stanovnika, a Helene odluči ostati u kući stare bake Monke, zajedno s Maricom.

Istog dana Helene upoznaje Viktora Markova, bugarskog pisca i zanesenjaka, koji je, čini se, jednako zainteresiran za tajne seoske crkve kao i ona. Iako o crkvi zna sve što o njoj postoji zapisano, Helene se iznenadi kad joj Viktor otkrije dva slova pored temelja crkve, skrivena ispod bršljana; N i D. Ne spominju se ni u jednoj knjizi na koju je naišla i nitko ne zna što predstavljaju. Helene odmah primjećuje ljubavne spletke i intrige između grupe novih ljudi koju je upoznala, a izgleda da ni sama ne ostaje ravnodušna na Viktora. Ipak, s Heleninim dolaskom, u selu se počinju događati čudne stvari. Marica i Helene čuju neobične zvukove iz podruma Monkine kuće, a Daniel tvrdi da mu je neka sila gotovo izbila kanticu boje iz ruke. Uz to, kad te noći Stefan odluči preskočiti spavanje i slikati u crkvi, ista ga sila sa skele odbaci na hrpu jabuka na ulazu u crkvu.

Стъклената река, Emil Andreev cover

Стъклената река, Emil Andreev

Nakon niza neobičnih događaja svi su uvjereni kako u crkvi postoji duh, a Viktor je zanesen idejama o tajnom kovčegu i blagu koje se u njemu nalazi.

Roman Staklena rijeka Emila Andreeva jedan je od najviše prodavanih romana u Bugarskoj, te dobitnik brojnih nagrada i priznanja, što vas ne iznenađuje jednom kad ga počnete čitati. Budući da je roman prepun različitih elemenata, teško ga je svrstati u okvire samo jednog žanra. Staklena rijeka u sebi objedinjuje ljubavnu, gotovo erotičnu dramu, mistiku, kriminalistiku, povijest i pomalo filozofije, a svi se ovi elementi savršeno uklapaju u uzbudljivu i napetu priču. Isto tako, gotovo će svaki čitatelj moći pronaći nešto što će ga u ovom romanu zainteresirati.

Čitava radnja se odvija u samo nekoliko dana, no iznimno je dinamična i živa, zbog čega je roman vrlo lako čitati. Prepun je opisa i detalja koji su vrlo živopisni i bogati, stoga će čitateljima biti lako predočiti si slike, pejzaže i prirodu. Vrlo važno mjesto zauzimaju brojne povijesne činjenice koje su vrlo važne za radnju, a također pokazuju široko i bogato znanje autora o brojnim temama. Zaplet se temelji na neobičnim, naizgled paranormalnim pojavama u selu, koje su na kraju romana racionalno objašnjene, a cijela se priča gradi oko tajanstvene pravoslavne crkvice u Gradištu. Vrlo je zanimljiv spoj prošlosti i sadašnjosti, te kontrast između bugarske povijesti, povijesti bogumilstva, načina života u gotovo napuštenom selu punom praznovjerja i legendi te suvremenosti, noviteta i napretka Europe. Taj je kontrast vidljiv u radnji, ali i među likovima. Likova nema mnogo, zbog čega je praćenje radnje jednostavno i jasno. Svaki je lik jedinstven i potpuno drugačiji od drugih, pa će čitatelji lako odlučiti koji će im biti najdraži.

Zbog raznolikosti elemenata i tema od kojih je ovaj roman sačinjen, vjerujem da će ovaj roman naići na odobravanje svih čitatelja koji ga odluče pročitati.

 

 

Hrvatsko izdanje

vbz_s80x88 Staklena rijeka

Comments

comments

Studentica treće godine anglistike i rusistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz studentske poslove i učenje voli kratiti vrijeme gledanjem filmova, druženjem s dragim ljudima i, naravno, čitanjem.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close