Srce tame, Joseph Conrad naslovnica

Srce tame – Joseph Conrad

Impresija

Srce tame, Joseph Conrad naslovnica

Srce tame, Joseph Conrad

“Srce tame” je naoko jednostavan, a ustvari jako kompleksan roman.

Da krenem od početka. Radnja romana je od sporednog značenja. Ono u čemu je autor izrazito vješt, i što čini temelj romana, jest stvaranje atmosfere. Roman je pisan u prvom licu, odnosno kao pripovijest pomorca Marlowa koji prepričava jednu epizodu iz svog života. Ta epizoda je obilježena karizmatičnim i izvrsno okarakteriziranim likom – Kurtzom, trgovcem bjelokosti. Po mom dosadašnjem čitateljskom iskustvu, Kurtz je jedan od najmističnijih likova u književnosti. Navodno stvoren prema stvarnoj ličnosti, Kurtz predstavlja manifestaciju surovosti same prirode, i to one praiskonske, koja ne igra po pravilima Bijelog Čovjeka, kolonizatora i imperijalista, prirode koja nije crno-bijela, koja jednostavno, a tako moćno, jest.

Ovaj roman se može interpretirati na razne načine i u tome, također, počiva njegova genijalnost.

Treba uzeti u obzir da je knjiga napisana na engleskom jeziku, i to od strane rodom Poljaka, koji je engleski jezik savladao tek u svojim dvadesetim godinama! Da napomenem – knjiga nije ni malo laka za čitanje. Čitanje ove knjige je poput izlaženja iz živog blata. Teškom ju, osim atmosfere, čini i stil pisanja te duge i složene rečenice. No, svaka sekunda potrošena na ovu knjigu se isplati jer se stostruko vrati u obliku dojma koji je… neizreciv.

P.S. Prema knjizi je snimljen kultni film – Apokalipsa danas, a Kurtza je utjelovio izvrsni Marlon Brando.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close