Srce tako bijelo Javier Marias naslovnica

Srce tako bijelo, Javier Marias

Čitatelji se trebaju prepustiti svojim osjećajima i sa „srcem tako bijelim“ pokušati povjerovati u istinitost fikcije

Originalni naslov: Corazόn tan blanco, Javier Marias

Srce tako bijelo Javier Marias naslovnica

Srce tako bijelo, Javier Marias

Priču ovog romana nam priča Juan, koji je ujedno i glavni lik romana. Suvremen po svom opredjeljenju i okruženju, Juan se pokušava, na svoj posebni način, izboriti sa sveopćim, naslijeđenim okvirom cjelokupnog iskustva i nedoumicama vlastitog postojanja. Radnja romana ‘Srce tako bijelo’ smještena je u Madrid i Havanu, New York i Ženevu i na neki način predstavlja putovanje kroz ove gradove, ali i putovanje u svačije srce.

Cjelokupna radnja se odvija unutar domova, u sobama, hotelskim sobama, dnevnim boravcima, spavaćim sobama. Nakon što se oženi Luisom, Juan počinje spoznavati vlastiti život, počinje preispitivati vlastitu prošlost. Istovremeno se bori sa mnogim pitanjima „Što mu budućnost donosi?“, „Zašto ljudi stupaju u bračne zajednice?“, „Što je, brak, ustvari?“ i mnogim drugim. Juan, tako saznaje mnoge stvari o svojoj prošlosti, koje nije želio znati, i pomalo na poseban, filozofski, način otkriva samu bit osjećanja i svoga postojanja, ali i postojanja svih ostalih bića na ovom svijetu.

Čitatelji se trebaju prepustiti svojim osjećajima i sa „srcem tako bijelim“ pokušati povjerovati u istinitost fikcije.

Javier Marias rođen je 20.9.1951. godine u Madridu, Španjolskoj. Jedan je od najistaknutijih predstavnika suvremene španjolske proze, a bavi se prevođenjem i piše kolumne.

Corazon tan blanco by Javier Marias cover

Corazon tan blanco, Javier Marias

Rodio se u Madridu kao četvrti od pet sinova u obitelji intelektualaca (otac filozof i majka profesor bili su protivnici Francovog režima). Diplomirao je filozofiju književnosti na madridskom sveučilištu, a specijalizirao englesku filologiju. Počeo je pisati već sa jedanaest godina. Prvi roman napisao je kad je imao samo petnaest, mada ga nikad nije objavio. Kao šesnaestogodišnjak bježi u Pariz, gdje nastavlja pisati, a svoje slobodno vrijeme provodi u gledanju filmova. Zarađuje pjevajući uz gitaru. Vraća se u Španjolsku 1970, sa završenim romanom „Vučji posjedi“, koji je objavljen 1971. Slijede romani: Krstarenje horizonta (1972), Vladar vremena (1978), Stoljeće (1983), Sentimentalni čovjek (1986), Sve duše (1989), Srce tako bijelo (1992), Sutra u boju misli na mene (1994) i Crna pleća vremena (1998), Tvoj sutrašnji lik (2002). Pored ovih romana, objavio je i dvije zbirke priča i sedam zbirki eseja. Sam Marias smatra da je tek nekoliko njegovih životnih iskustava našlo put romana, a da je roman, prije svega, fikcija.

Kao i ostala njegova djela, roman ‘Srce tako bijelo’ je dobitnik najuglednijih priznanja. U Španjolskoj je bestseller sa 270 000 prodanih primjeraka i 21 izdanjem. Apsolutni je književni događaj u Njemačkoj, knjiga je dobila i nagradu francuskih knjižara i nagradu koju dodjeljuje 150 nacionalnih biblioteka širom svijeta za roman godine.

Gotovo svi njegovi romani dobili su po neku nagradu, a najviše priznanja dobio je za roman ‘Sutra u boju misli na mene’. Preveo je mnoge engleske klasike, za što je bio i nagrađivan. Predavao je u Engleskoj (Oxford), Španjolskoj (Univerzitet Kompultense, Madrid) i na mnogim sveučilištima u Americi. Njegova djela prevedena su na 22 jezika i prodana u preko dva milijuna primjeraka.

Godine 1994. odbio je mjesto člana španjolske Kraljevske Akademije. Mnogi ugledni književnici iz Španjolske, ali i cijeloga svijeta Mariasa nazivaju „nasljednikom G. G. Marquezom“.

 

Strano izdanje
amazon_s30x30Corazón tan blanco (Spanish Edition)

 

book_depository_s30x30Corazón tan blanco (Spanish Edition)

Comments

comments

Rođen u Sarajevu gdje i danas živim. Volim knjige od najranijeg djetinjstva. Kemičar koji se "gura" u književnost.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close