Goli carevi, Sonja Zubović naslovnica

Sonji Zubović se dodjeljuje nagrada Grada Jastrebarskog

U petak, 13. 11.  2015. godine na Dan Grada Jastrebarskog,  Plaketa Grada Jastrebarskog bit će dodijeljena književnici Sonji Zubović – na prijedlog Ogranka Matice Hrvatske Jastrebarsko.

Dan grada Jastrebarskog koji se slavi 13. 11., obilježit će se Svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja će se održati u petak, u “Princess” centru s početkom u 14 sati.

Sonja Zubović portrait

Sonja Zubović

Samo mjesec dana od izlaska njenog novog romana Goli carevi, Sonja Zubović primit će vrijednu nagradu za svoj rad svog zavičajnog grada Jastrebarskog.

Ne samo da je književnica ponosna na svoj zavičajni grad već i on ponosno cijeni njeno stvaralaštvo. Lokalna zajednica koja prepoznaje vrijednost svog uspješnog umjetnika jamačno je vrijedna svake pohvale. Gotovo u svim književnim djelima Sonje Zubović grad Jastrebarsko je  izravno ili neizravno prisutan. No, Sonja Zubović doprinijela je kulturi  grada ne samo svojim književnim djelom već i time što je prva pisala o vrijednoj samostanskoj knjižnici u crkvi Svete Marije. Naime, Sonja je imala doista nesvakidašnje djetinjstvo jer je odrasla u tom samostanu.  U vrijeme njenog odrastanja jedan dio samostana iznajmljivao se građanima za stanovanje, a pored njenog tadašnjeg kućnog praga  nalazila se velika hrpa knjiga po kojoj je najzabavnije bilo skakati.

I danas se šali da je možda baš zato postala književnica. Tek kasnije je otkrila da se radilo o vrijednom knjižnom fondu od 13.000 knjiga, od kojih je čak sedam inkunabula, a pronađeni su i zapisi da je Carmina Burana izvedena u samostanu samo 17 godina nakon što ju je Karl Orf napisao.

Kao apsolventica književnosti radeći kao dopisnica Večernjeg lista Sonja Zubović prva je pisala o vrijednom knjižnom blagu te je tako pomogla njegovom zbrinjavanju. Bila je također organizator prve izložbe slikara amatera u Jastrebarskom koji i danas djeluju pod imenom slavnog Jaskanca Ljube Babića. Aktivno djeluje u okviru Ogranka Matice Hrvatske u Jastrebarskom.

 

Bibliografija

Sonja Zubović rođena je 1962. u Zagrebu. Diplomirala je 1987. na studiju jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Radni vijek provodi u kulturi u radu sa djecom i mladima. Piše za djecu i odrasle. Članica je Društva hrvatskih književnika.

Poezija za odrasle:  Sol na koži (1997.), zbirka pjesama (na esperanto preveo Klaus Dahman); pjesme u časopisu Quorum (Pjesnici devedesetih u RH); pjesme u časopisu Republika; pjesme u Antologiji ljubavne poezije Ane Horvat (2011.); Neukradivo nebo (2012.) zbirka pjesama.

Proza za odrasle: Goli carevi (2015.)

Radio napetica: Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena (2000.)

Poezija za djecu:  Kako se gleda abeceda (1996.) lektira za prvi razred, pohvaljena u Bruxellesu na konferenciji za čitanje; Pjesme iz prirode i društva (2009.) zbirka pjesama za djecu; autorstvo brojnih uglazbljenih tekstova dječjih pjesama (nominacija za nagradu Porin, 1998., za album Kad bi mene pitali)

Proza za djecu:  Vjetrosvijet (1999.);  Priče poučnice (2001.);  Prodavač vremena (2001.) roman;  Mjesečeve suze (2002.);  Najljepša stonoga sunčanih vrtova (2003.) uvrštena u ICDL, International Childern s Digital Library – međunarodnu digitalnu dječju knjižnicu u Washingtonu; Dobri zmaj Zumi (2006.) u Sloveniji 2007. Prijazni zmajček Zumi ; Čudesna kuharica Lize Brljize (2010.) nagrade- Ovca u kutiji i  Grigor Vitez; Ježica Vici u šumskoj češljaonici (2011.);  Šale i pohvale (2011.) zbirka pripovjedaka; Puž Slavek u polju suncokreta, (2013.) preveden na esperanto i nominiran za najbolju dječju esperantsku knjigu na svijetu za 2015. g.; Mjesečevi snovi (2014.); Roza i Blu upoznaju Zagreb (2015.).

Proza za mladež:  Probuđena zvona (2012.) roman; preveden na engleski (2013.) i bugarski jezik (2014.); Nemreš bit pametan (2015.) roman.

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close