Sonia Choquette portrait

Sonia Choquette gostovala u Zagrebu

U zagrebačkoj Makronovi se u petak 13. veljače održalo prvo predavanje iz novog proljetnog ciklusa Planetopijinih predavanja na kojem je predstavljena nova knjiga svjetski poznate duhovne učiteljice Sonie Choquette ‘Hodočašće duše – moj put dug 800 kilometara od gubitka do iscjeljenja’. O svom je osobnom iskustvu i emocijama autorica govorila u prepunoj dvorani, te s voditeljicom predstavljanja Vlastom Prohaska-Jarec razgovarala o ljubavi, gubitku i boli. Kao prevoditeljica je sudjelovala Sanja Plavljanić-Širola koja već godinama organizira radionice Sonie Choquette u Zagrebu.

Hodočašće duše, Sonia ChoquetteRadnja knjige, a i razlog pisanja, kaže Choquette, jest da se u kratkom vremenu između šest i deset tjedana suočila sa smrću brata i oca. Godinu dana stariji brat patio je od šizofrenije i bipolarnog poremećaja, te je cijeli svoj život proveo svirajući u bendu i uživajući u raznim drogama. Napomenula je kako joj je najteže palo to što se čula s njim večer prije smrti, te je pričalo kako bi za rođendan volio dobiti ploču Rolling Stonesa, a iduće je jutro saznala da je umro u snu. Njezin je otac preminuo 6 tjedana nakon toga zbog šoka i tuge. Povrh svega, njezin muž s kojim je bila 30 godina se nije mogao nositi s njezinom tugom, pa ju je ostavio. “U kratkom se razdoblju cijeli moj život srušio i moje je srce bilo slomljeno.”

Očekujući da će se uspjeti izdići iznad boli kao duhovna učiteljica, na kraju je izašla slomljena. Objasnila je da je to zbog nevjerojatnog bijesa – prema bratu što je zbog svoje bolesti bio nevjerojatno sebičan u životu i što je uživao u drogama te prema ocu koji ju je zbog svoje slijepe ljubavi prema njezinoj majci uvijek gurao na drugo mjesto, tukao je dok je bila dijete te joj zabranio da govori o svome poslu i životu u njegovoj kući. “Dok su bili živi, nisam imala problema sa time, prihvaćala sam ih kakve jesu i normalno živjela s tim. Ali nakon njihove smrti, sve te stare, jake emocije izašle su na vidjelo i nisam znala što da napravim.”

Prekinuvši sa svojim radom iz srama što se kao duhovni učitelj suočila sa takvim emocijama, odlučila je svoje emocije izbaciti kroz kickboxing te je slomila koljeno. Tijekom oporavka počela se moliti Vodstvu da joj pokaže put, te je dobila poziv da sama u tišini prođe 800 kilometara put Camino de Santiago: “Znala sam da je to Vodstvo jer ne planinarim, pričam puno i imam slomljeno koljeno. Nisam bila pripremljena niti sam ikad prije pomislila na takvo putovanje.”

Pričajući o svom hodočašću, opisala je kako je odmah prvi dan uništila oba stopala zbog loših cipela. Koljena, leđa i stražnjica su je boljele. Svaki je dan htjela odustati, ali se svaki dan dogodilo nešto što bi je natjeralo da ide dalje. Camino je magičan, kaže Choquette, ima neku posebnu energiju, veću od nje same, koja ju tjerala da ide naprijed.

Na pitanje je li ikada pomislila da su je anđeli napustili, odgovorila je da nije jer joj je cijeli život bio težak i da unatoč trudu da upotrijebi intuiciju nije mogla pobjeći od ljudskosti i saznanja da je život prolazan i da uza sve ostalo nosi i tugu i žalost: “Teške su emocije dio ljudskog iskustva i u potpunosti neizbježne.”

Sonia Choquette proglašena je jednom od 100 najutjecajnijih ljudi u 2014. godini. Studirala je na Sveučilištu u Denveru te na pariškoj Sorbonnei, a doktorirala metafiziku na Američkom institutu holističke teologije. Njezina djela su objavljena u više od četrdeset zemalja i prevedena na trideset i sedam jezika, a osim ove knjige u izdanju Planetopije su objavljene i ‘Zamoli svoje duhovne vodiče’ i ‘Put srca’.

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close