Sniježnica i tajna lepeza, Lisa See naslovnica

Sniježnica i tajna lepeza – Lisa See

Impresija

Sniježnica i tajna lepeza, Lisa See naslovnica

Sniježnica i tajna lepeza, Lisa See

Ovu sam knjigu dobila kao dar moje najbolje prijateljice sa njenog ljetovanja na Krku, pa mi je jako draga.

Dugo sam godina mislila da je stara kineska civilizacija jedna od najrazvijenijih u svakom pogledu, ali sam se neprijatno iznenadila kad sam u stvari saznala da su žene tokom stoljeća imale podređenu ulogu i to ćutke prihvatale, pa čak su i vezivale svoja stopala kako bi bile privlačnije svojim muževima. I to muževima koji nisu ni znali kako izgledaju, već su za to bile zadužene posebne žene-provodadžike koje su nadgledale čitav proces.

Što manja stopala – veće šanse za dobru udaju. Muškarci su smatrali da je seksipilno kad žena ima mala stopala idealne dužine od 7 cm, izdeformisana od ranog djetinjstva. I sve to samo da bi se udale i rađale sinove, jer su samo tako mogle dobiti neki status u muževoj porodici. Prosto ne mogu vjerovati da je taj običaj bio prihvaćen do sredine 20-tog stoljeća. Interesantno mi je bilo to što sam ipak naučila nešto novo o kineskoj kulturi – o posebnoj vezi između dvije djevojčice kojima treba da se podudare 8 bitnih stvari da bi postale laotong za cijeli život (mada ne mogu zamisliti da ti netko postane prijatelj na takav način), a najviše me je fasciniralo saznanje o tajnom ženskom pismu nu shu.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close