Sluškinjina priča, Margaret Atwood naslovnica

Sluškinjina priča – Margaret Atwood

Impresija

Sluškinjina priča, Margaret Atwood naslovnica

Sluškinjina priča, Margaret Atwood

Bilo je poprilično lako pronaći knjigu objavljenu iste godine koje sam rođena (1985). Moram priznati da sam već imala u planu pročitati „Sluškinjinu priču“ Margaret Atvud, naročito imajući u vidu skorija dešavanja u Americi, gdje se radnja ove priče i odvija. Nakon malo „čačakanja“ po internetu otkrila sam da ova knjiga ima određenu političku pozadinu i da je nastala kao odgovor na određena politička dešavanja u Americi u to vrijeme.

Žalosno je da je politička situacija poprilično slična onoj koja je postojala prije 32 godine na prostoru Amerike i da je sloboda žena takoreći još uvijek veoma ugrožena i dovedena u pitanje.

Ovo je jedna veoma teška knjiga, teške teme i teška za čitanje, naročito ženskoj populaciji.

Priča prati život sluškinje Fredove čiji je jedini zadatak da rađa djecu. Sva ženska populacija može se smjestiti u jednu od sledećih grupa: supruge, sluškinje, marte i tetke. Supruge su povlaštene žene uticajnih muškaraca. Marte su domaćice i zadužene su za brigu o domaćinstvu. Tetke su vaspitačice sluškinja, dok su sluškinje žene čiji je jedini zadatak da rađaju djecu povlaštenim muškarcima čije supruge to nisu u mogućnosti.

Fredova je sluškinja. Nije joj dozvoljeno čak ni da koristi svoje ime već ju oslovljavaju po imenu muškarca kojem je dodijeljena. Nakon što ispune zadatak i rode dijete, sluškinje obično bivaju prebačene u drugu porodicu i dodijeljene drugom muškarcu a njihova djeca postaju vlasništvo supruga. Ukoliko se pobune bivaju kažnjene vješanjem na zidu ili izgnanstvom u prostore koji su pod jakim uticajem radijacije.
Položaj u kojem se našla Fredova je veoma težak, međutim ono što ga čini još težim je činjenica da je Fredova nekada živjela normalan život, imala porodicu, supruga i dijete koji su joj oduzeti na veoma bolan način.

Fredova pokušava da se pomiri sa životom koji vodi međutim sjećanja na nekadašnji život čine to skoro nemogućim.

Preporučujem ovu knjigu i smatram da bi ju svi trebali pročitati.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close