Slonovi na mjesečini, John Sweeney naslovnica

Slonovi na mjesečini – John Sweeney

Impresija

Slonovi na mjesečini, John Sweeney naslovnica

Slonovi na mjesečini, John Sweeney

Dirljiva i romantična priča, zanimljiva i baš toplo ispričana, ali svejedno ne mogu reči da me se posebno dojmila. Naivno i pomalo predvidivo, pravolinijske radnje i bez pretjerane dramatike. No, čitateljima (a svakako i čitateljicama) koji tragaju za pitkim, neobaveznim ljetnim štivom, ova bi knjiga mogla biti pravo osvježenje.

Ima ona podosta svijetlih točaka. Lagani britanski humor, simpatični epizodni likovi djece, koloraturni opisi džungle i slonova, te slonovskih vodiča. Tu je i ljubavna priča, špijunski zaplet, pa čak i zločesti negativac.

Radnja je smještena u Burmu, tadašnju britansku koloniju, i to u vrijeme početka drugog svjetskog rata. Japanci nakon napada na Pearl Harbour prodiru u Burmu, a Britanci se kaotično povlače prema Indiji. U stvari, bježe glavom bez obzira. U tom kaosu, svima je zadnja briga sudbina šezdeset i dvoje djece, siročadi mješane krvi iz britanske katoličke škole. Gotovo je sigurno da će ih Japanci okrutno pogubiti, čim uđu u Rangoon, no kako ta djeca nisu čistokrvni Britanci, nikome zapravo do njih nije stalo.

Osim njihovoj učiteljici, mlađahnoj Grace Collins, koja ih odbija napustiti. Grace će s djecom krenuti na dug i mukotrpan put prema Indiji. Od spasa ih dijele tisuće kilometara planina i džungle, neprohodne staze i opasne rijeke. Put je to koji bi sasvim sigurno katastrofalno završio da ih slučaj ne nanese na 14 slonovsku pukovniju Sama Metkalfa, koji ne želi svoja 53 slona predati Japancima. Neobična družina putuje kroz egzotične krajeve, a osim što moraju nadvladati opasnosti divlje prirode, cijelo su im vrijeme za petama i opaki Japanci. Ali i u takvim, opasnim i teškim uvjetima, životinje i ljudi zajedničkim naporima, te međusobnim razumjevanjem uspijevaju postići cilj.

Iako su svi likovi i događaji opisani u ovom romanu izmišljeni, činjenica je da je prilikom povlačenja Britanaca iz Burme, evakuirano i nekoliko slonovskih jedinica, i to vjerojatno na način, te u uvjetima vrlo sličnim ovom što je opisano u knjizi.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close