Sidarta, Herman Hese naslovnica

Sidarta – Herman Hese

Impresija

Sidarta, Herman Hese naslovnica

Sidarta, Herman Hese

Ovaj naslov izabrala sam upravo zbog veoma malog broja stranica računajući da ću ju pročitati za sat – dva. Moram priznati da sam se prevarila; čitanje je potrajalo više sati.

Radi se o popriličnoj teškoj i komplikovanoj priči; naizgled laganoj i jednostavnoj ali ustvari zaista teškoj za razumjeti.

Priča prati život Sidarte koji redovno posti, meditira, prinosi žrtve i podvrgava se ritualnom kupanju sve u cilju da postane braman kao i njegov otac. Sidartu u učenju prati najbolji drug Govinda. Nakon što kroz njegov grad prođe grupa isposnika samana Sidarta odlučuje da se pridruži njima jer shvata da znanje i vještine koje je naučio u želji da postane braman nisu više dovoljne i ne predstavljaju mu zadovoljstvo. Zajedno sa najboljim drugom napušta rodni grad i odlazi sa samanima.

Međutim ni isposnički život i znanja koja stekne živeći kao isposnik nisu dovoljna za Sidartu pa napušta isposnike u želji da dostigne više stanje uma i duše; da postane Buda; da dostigne nirvanu.

Sidarta provodi skor čitav vijek idući od mjesta do mjesta stupajući u različite odnose s različitim ljudima a sve u želji da dostigne nirvanu. U određenom periodu života Sidarta postiže suprotno, udaljava se koliko je to makismalno moguće od stanja nirvane, odaje se porocima, postaje bogat, provodi dane sa kurtizanom koja ga uči tjelesnim zadovoljstvima, kocka itd. Međutim svremenom prepoznaje svoje zablude i vraća se na ono što smatra pravim putem za sebe.

Sidarta na kraju zaista i postiže naviše stanje uma i duha, dostiže mir na sasvim neočekivanom mjestu a da toga ni sam nije svjestan.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close