Shadow and Bone, Leigh Bardugo cover

Shadow and Bone – Leigh Bardugo

Impresija

Shadow and Bone, Leigh Bardugo cover

Shadow and Bone, Leigh Bardugo

Napokon sam krenula s čitanjem Grisha trilogije! Još otkako sam pročitala Six of Crows prošle godine, htjela sam pročitati trilogiju s kojom je sve počelo, ali uvijek sam ju nekako odlagala za kasnije, sve do sad. I tako mi je drago što sam napokon pročitala Shadow and Bone.

Alina Starkov je siroče koje stjecajem okolnosti sazna da posjeduje jednu od moći Grisha, ali ne samo to, već ju njena moć čini jednom od najmoćnijih Grisha na svijetu. Kad upozna Darklinga, najmoćnijeg Grishu, njih dvoje dovoljno su snažni da spase Ravku, ali i da ju unište.
Budući da sam već čitala Six of Crows, upoznata sam sa svijetom koji je Leigh Bardugo stvorila, ali tek sam sada, čitanjem Shadow and Bone, mogla u potpunosti uploviti u svijet Grisha i sada napokon razumijem (barem malo bolje nego prije) kako sve ondje zapravo funkcionira. Kod Leigh Bardugo mi je zanimljivo što ne troši vrijeme i stotine stranica na objašnjavanje svijeta, odnosa, povijesti i svega ostalog što postane zamorno nakon dva odlomka, već nas ubaci u taj svijet bez ikakve pripreme te smo osuđeni da se sami snalazimo i povezujemo što se događa i zašto, baš kao i glavna junakinja. Ako se jedan autor drži one: „Pokaži, ne govori“, onda je to sigurno Leigh Bardugo. Nekima je možda zbog toga teško čitati njene knjige, ali ja ju baš zbog toga toliko i volim.

Ako čitate opis na poleđini knjige ili negdje na internetu, mogli biste doći do zaključka da je ovo samo još jedan tipičan YA fantasy u kojem je glavni i jedini pokretač radnje romansa između glavnih likova, ali iznenadit ću vas (možda ugodno, a možda i neugodno, ovisi o vašem ukusu) i reći da ovdje zapravo i nema neke romanse. Dobro, glavna junakinja je zaljubljena i u jednom trenutku razvije osjećaje prema još jednom liku, ali to je toliko sporedna fabula da se niti ne primijeti ako ju ne tražite.

Leigh Bardugo je pravo osvježenje (iako je Shadow and Bone izašla prije nekih pet godina, ali nema veze) u fantasy žanru za mlade, a sigurna sam da će sljedeće dvije knjige u trilogiji biti još bolje, još napetije i još zabavnije jer je već i prva, Shadow and Bone, bila fantastična i potpuno me oborila s nogu.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close