Setov zavet, Sonja Besford korice

Setov zavet

Voleti, biti voljena i razumeti život

 

Naslov originala: Setov zavet, Sonja Besford

(Geopoetika, 2015)

 

Iz umešnog pera spisateljice i pesnikinje Sonje Besford nastao je još jedan izuzetan roman objavljen, kao i sva njena prethodna dela, na srpskom i na engleskom jeziku, budući da autorka, poreklom Srpkinja, živi i stvara u Velikoj Britaniji. Ovaj ljubavno-kriminalistički triler je upravo takav jer uspeva da gane u svojim ljubavnm segmentima, a napetost koju održava radnja u onim delovima kada roman postaje triler, je ono što vas tera da ovaj roman pročitate u jednom dahu.

Setov zavet, Sonja Besford korice

Setov zavet, Sonja Besford

Uvodne rečenice romana daju ton i postavljaju osnovnu ideju celog romana: „Celog života imala sam samo tri ambicije: da volim, da budem voljena i da razumem život. Ili bar razlog za sopstveni život” reči su protagonistkinje Lusi Monk, čija potraga za sobom i traženjem smisla predstavlja okosnicu romana oko koje su isprepletani životi i potrage ostalih likova. Prvi deo romana nam donosi dirljivu i strastvenu ljubavnu priču između Lusi i Seta, Indijanca iz plemena Zuni Pueblo u Novom Meksiku, ispričanu u prvom licu iz Lusine perspektive. Čitalac se nađe potpuno uljuljkan u ovoj priči, slično uljuljkanosti Lusi u Setovim legendama i mitovima iz indijanskog folklora, sve dok Set odjednom ne odluči da je vreme da ode, i tako postane katalizator promene u Lusinom životu, osećanjima i samospoznaji, ali i promene žanra samog romana, koji od tog trenutka, postaje uzbudljiva priča prepuna raznovrsnih likova koji su neverovatno povezani brojnim i neočekivanim zapletima.

Jedna od mnogobrojnih snaga ovog romana leži u činjenici da je uspešno i smisleno povezao likove različitih profila, porekla, obrazovanja i materijalnog statusa poput siromašne devojke iz Nigerije, njenog sunarodnika popularnog muzičara, siromašnog pisca iz Srbije, italijanskih ubica i kriminalaca, lekara i obrazovanih individualaca iz zapadne Evrope, sve u cilju pokazivanja univerzalnosti iskonske žudnje svih ljudi za samospoznajom i ljubavlju kao jedinim načinom za postizanje iste.

Univerzalna i uzbudljiva priča u izdanju Geopoetike, ovde je upotpunjena i odličnim izborom jezika koji je jezgrovit, iskren, slobodan i drzak te kao takav, zaobličuje likove i daje uvid u njihove misli i osećanja, a opet ubrzava ritam fabule i oslikava savremeni vremenski kontekst u kome je smešten.

Savremenosti ovog romana doprinose i ostale teme kojih se dotiče, od kojih su verovatno najznačajnije one koje se tiču feminizma posmatranog iz ugla jedne od najživahnijih likova, Garlande Rejven, koja proizvodi pomalo humorističan predah i savršen je pandan Lusinoj stidljivosti i zatvorenosti.

Da li će Lusi uspeti da ispuni Setov zavet i istopi led u svom srcu koji je prouzrokovan traumom iz detinjstva? Kolika je moć ljubavi, bilo kao destruktivne, ili kao konstruktivne sile? Kako, i u kolikoj meri je moguće iskupljenje? Da li je oprost moguć i kolika je njegova uloga u samopronalaženju?

Autorka vešto izbegava da pruži direktne i jednoznačne odgovore na pitanja koja ovo delo postavlja, već, uz određenu dozu nade za Lusi, dopušta čitaocu da sam proizvede značenje i odgovore za sebe.

 

Srpsko izdanje

geopoetika izdavač logo Setov zavet

Comments

comments

"Moja misija nije samo da preživim, već i da napredujem; i to sa malo strasti, malo saosećanja, malo humora, i malo stila." Maya Angelou
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close