Šesto izumiranje: Sudbina vrsta u čovjekovim rukama, Elizabeth Kolbert naslovnica

Šesto izumiranje

Autorica ne dozvoljava da znanstvenu kvalitetu njezine knjige zasjeni (jeftina) politizacija teme

 

Naslov originala: The Sixth Extinction: An Unnatural History, Elizabeth Kolbert

Prijevod: Marija Perišić, Ruđer Jeny

(Znanje, 2015)

 

Šesto izumiranje: Sudbina vrsta u čovjekovim rukama, Elizabeth Kolbert naslovnica

Šesto izumiranje: Sudbina vrsta u čovjekovim rukama, Elizabeth Kolbert

“Šesto izumiranje: sudbina vrsta u čovjekovim rukama”, autorice Elizabeth Kolbert, iznimno je zanimljiva knjiga koja govori o fenomenu izumiranja vrsta, dobro poznatom iz proučavanja povijesti. Ono što se razlikuje u ovom slučaju je činjenica što vrsta koja provodi istraživanje ista je ona koja bi mogla jednom u budućnosti postati  i predmetom proučavanja – izumiranje samih ljudi.

Autorica je u svom radu na stručan način spojila znanstvene činjenice i prognoze ljudske budućnosti temeljene na dosadašnjim prirodnim i povijesnim pokazateljima, a rezultat je uzbudljiva knjiga koja se brzo i jednostavno čita, iako slutnje koje donosi ponekad mogu djelovati zlokobno.

Kolbert je odlučila podijeliti svoju knjigu u dva dijela; u prvom dijelu govori o tome kako su ljudi došli do teorija masovnog izumiranja vrsta, dok joj je u drugoj polovici knjige želja prikazati ljudski utjecaj na prirodu i ekosustave, ponajviše globalno zatopljenje i povećanje kiselosti oceana, što je rezultiralo velikim promjenama i izumiranjem brojnih biljnih i životinjskih vrsta u kratkom vremenu, u periodu koji se za životni vijek naše planete može smatrati treptajem oka.

Ono što njenu knjigu čini ozbiljnim radom činjenica je kako ni u jednom trenutku nije dozvolila da znanstvenu kvalitetu njezinih tvrdnji zasjeni (jeftina) politizacija teme. Stoga, njezina knjiga nije pamflet napisan u korist onih koji negiraju ili upozoravaju na ekološke probleme (moglo bi se reći i otvorenije – političke opcije u SAD-u), niti joj je želja čitatelja suptilno odvesti u nekom smjeru, već je proizvod istraživačkog novinarstva u svojoj suštini koje, iako se zadana tema i zaključci ponekad čine teškim, ni na trenutak ne pribjegava jeftinim i plitkim frazama.

The Sixth Extinction: An Unnatural History by Elizabeth Kolbert cover

The Sixth Extinction: An Unnatural History, Elizabeth Kolbert

Način na koji je autorica odlučila završiti svoju knjigu također je vrlo zanimljiv – Kolbert se ne želi igrati proroka i završiti svoj ​​rad s nekim apokaliptičnim zaključcima koji bi bili od najvećeg interesa za čitatelje. Ona znalački dovodi čitatelja do pitanja: “Što će se dogoditi s ljudskim sudbinama?”, ali ne pokušava odgovoriti na njega – to će prepustiti svakom pojedinom čitatelju nakon što zatvori posljednju stranicu njezine izvrsne knjige.

Jedina sitnica koja pomalo kvari ukupan dojam knjige činjenica je kako nedostaje malo više grafičkog materijala koji bi knjigu učinio još ugodnijom za gledanje, a ne samo za čitanje – poneka “šarena” slika ili grafički povijesni pregled ne bi bio na odmet, kojim bi se prikazala povijesna razdoblja o kojima autorica znalački raspravlja na stranicama svoje knjige.

Međutim, to je samo jedna mala sitnica u usporedbi sa svim pozitivnim, korisnim i poučnim stvarima koje će čitatelj pronaći među koricama, što “Šesto izumiranje” čini publicističkim djelom kojeg se može iznimno preporučiti i čijem ćete čitanju uživati.

 

 

 

Hrvatsko izdanje

znanje_s80x80 Šesto izumiranje: sudbina vrsta u čovjekovim rukama

 

 

Strano izdanje

amazon_s30x30 The Sixth Extinction: An Unnatural History

 

book_depository_s30x30 The Sixth Extinction: An Unnatural History

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close