Seroquel

Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek

Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek roman je koji će vam uljepšati vruće, ljetne dane

 

„ Ali ima jedna udovica, Moroza je zovu, pa će vam udovoljiti koliko god u vama ima želje i snage. Samo, da vam kažem, ako ostanete kod nje cijelu noć, naplatit će vam dodatno i gubitak nevinosti ujutro. Uvijek to radi. Ima pjetliće u kavezu, znate kako to već ide.“

Originalan naziv: Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek, Ludwig Bauer

(Fraktura, 2015)

Serquel

Seroquel ili Čudnovati gospodin           Kubitschek, Ludwig Bauer                          (Fraktura, 2015)

Pripovjedač ovog romana zanimljivog imena Albert Albert, jednog dana zatiče neobičnog gospodina koji mokri na njegov travnjak. On se predstavlja kao gospodin Kubitschek, njih se dvoje upoznaju i odlaze na ručak. No sve vezano uz gospodina Kubitscheka je neobično, od načina na koji su se upoznali pa do kraja njihove zajedničke avanture. Sljedeće jutro, gospodin Kubitschek obavještava Alberta da je otplatio njegovu hipoteku, pa tako Albert više nije vlasnik svoje kuće, a i dao je otkaz umjesto njega, kako bi njih dvoje mogli nesmetano poći na avanturu. A s njima, na avanturu kreće u Albertova mačka s neobičnim slovom M na krznu. Prvo se pridružuju predavanju uvaženog gospodina Ackermana, a zatim na prijevaru ulaze na luksuznu jahtu, odlakle iz žele izbaciti. No svojom domišljatošću i lukavošću gospodin Kubitschek sređuje besplatnu sobu u hotelu za sebe i Alberta, a zatim se pridružuju skupini beskućnika koju će uspjeti besplatno nahraniti u najluksuznijem restoranu u gradu. Gospodin Kubitschek postaje slavan kao propovjednik, iscjelitelj i mag, no gotovo svaki njegov javni nastup završi bijegom pred razbješnjelom gomilom slušatelja koji se ne slažu s njegovim stavovima. Kasnije, Kubitschek puni naslovne strane svojom nepopravljivom navikom da mokri na javnim mjestima. U stopu ga prate Albert i mačka Mitzi, koja se više puta pokaže kao žrtva Kubitschekove avanture, a na putu susreću i nekoliko ljepotica čijim čarima ni gospodin Kubitschek ni Albert nisu mogli odoljeti. Na svojoj su avanturi dospjeli na razna mjesta diljem Europe, a kako je cijela priča završila, saznajte u knjizi.

Ludwig Bauer je nagrađivan i cijenjen književnik, intelektualac i analitičar, a ovaj je roman ostvario sva očekivanja. Gospodin Kubitschek i Albert Albert su najčudniji likovi u romanu koje sam srela u posljednje vrijeme. Ni o jednom od njih dvojice čitatelj ne zna gotovo ništa; njihova prošlost se gotovo uopće ne spominje, pogotovo ne prošlost gospodina Kubitscheka. O njemu znamo samo da je bogat, no izvor tog bogatstva ostaje nepoznat. Njihovo je druženje od samog početka poput lakrdije, prepuno neobičnih i bizarnih situacija, a od toga su gore samo reakcije gospodina Kubitscheka i način na koji on rješava probleme koji mu se nađu na putu. Roman je komičan i duhovit, no također bogat filozofskim razmišljanjima o brojnim temama, kao što su politika, kriminal i religija, a ona su najčešće iznešena u izlaganjima gospodina Kubitscheka, koja su u romanu izazvala toliko pomutnje, pa čak i natjerala naše glavne likove u bijeg. Radnja je prepuna događanja, često se premješta s mjesta na mjesto i čitajući knjigu ni jednom čitatelju zasigurno neće biti dosadno. Roman je dobio pozitivne komentare mnogih hrvatskih kritičara i književnika, a humor u njemu upotpunit će vaše ljetne dane odmora, nasmijati vas i opustiti. Ipak, roman iza svog tog humora sadrži jednu važniju poruku, što ga čini još boljim i intrigantnijim.

fraktura logo  Domaće izdanje: Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek, Ludwig Bauer

Comments

comments

Studentica treće godine anglistike i rusistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz studentske poslove i učenje voli kratiti vrijeme gledanjem filmova, druženjem s dragim ljudima i, naravno, čitanjem.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close