Šekspir – svet kao pozornica, Bil Brajson naslovnica

Šekspir svet kao pozornica – Bil Brajson

Impresija

Šekspir – svet kao pozornica, Bil Brajson naslovnica

Šekspir – svet kao pozornica, Bil Brajson

Moj brat od tetke i ja volimo da čitamo Bil Brajsona, zbog njegove neobaveznosti, satire, humora, otkačenosti, zanimljivosti i zajedno imamo sve što je ovde izdato od njega, ali neke je kupio on, a neke ja, dogovaramo se da ne dupliramo. Ovih dana sam bila kod njega u poseti i uzela da pročitam knjigu „Šekspir Svet kao pozornica”.

O Šekspiru postoji toliko knjiga da ne znam zašto je baš Bil Brajson inače Amerikanac koji živi u Engleskoj uzeo da napiše još jednu. Već na samom početku mi je to objasnio: “potrebna je još jedna knjiga ovoj ediciji knjiga, jer ideja je jednostavna, da vidimo koliko o Šekspiru možemo saznati, zaista znati iz postojećih beležaka. Što je, naravno, razlog zbog kojeg je knjiga tako tanka.“

Koliko sam ga razumela on iz mnogobrojnih činjenica o Šekspiru ovde iznosi samo one koje su proverene i 100% tačne. Jedan šekspirolog mu je (možda u šali) rekao da svaka Šekspirova biografija sastoji se od 5% činjenica i 95% nagadjanja. Posle četiristotine godina predanog traganja istraživači su otkrili stotinak dokumenata povezanih s Vilijamom Šekspirom i njegovom najbližom porodicom: zabeleške o krštenju, vlasničke listove, potvrde o porezima, venčanice, naloge o pritvoru, sudske beleške… ali sva ta dokumenta ništa ne otkrivaju o Šekspiru kao čoveku, da li je voleo da čita, da li je imao prijatelje, da li je negde putovao van Engleske… Čak se sa sigurnošću ne može reći i da je portret koji svi poznajemo, proćelav, zgodan muškarac četrdesetih godina s potkresanom bradom samouverenog izraza lica zaista on. Slika jeste iz njegovog perioda, ali.. ko je taj muškarac, ako nije Šekspir?

Ono što nam je od Šekspira ostalo jesu njegove drame, zahvaljujući pre svega naporima njegovih kolega Henrija Kondela i Džona Hemingsa, koji su posle Šekspirove smrti sastavili manje više kompletnu zbirku njegovih dela i izdali 1623 g. “Mr.William Shakespeare’s Comedies, Histories and Tragedies“, poznatu kao „Prvi folio.“ Hemings i Kondel su radili sa Šekspirom tokom čitave njegove karijere i bili su veoma dobro upoznati s njegovim delima. Zajedno su bili glumci, članovi Družine Lorda komornika.

Za ovu knjigu na koricama piše „Izvaredno duhovito i nenametljivo učeno“. Meni ništa nije bilo duhovito, ali je stvarno učeno, čitav život Vilijama Šekspira iznet u činjenicama, preporuka od mene.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close