Šala, Milan Kundera naslovnica

Šala – Milan Kundera

Impresija

Šala, Milan Kundera naslovnica

Šala, Milan Kundera

Godine 2006., kad je izašao poznati njemački film Život drugih (Das Leben Der Anderen), u raspravama se dalo doći do zaključka da je to mogao biti naš film. Pod “naš” mislim hrvatski iako bi se taj “naš” vrlo lako mogao odnositi i na srpski, slovenski itd., odnosno na bilo koju od zemalja bivše Jugoslavije.

Milan Kundera, jedan od najpoznatijih čeških autora, je isto tako mogao biti “naš”, jer ono o čemu on piše je i “naše” iskustvo. Zbog toga, riječi Milana Kundere zvuče realnije od riječi, primjerice, nekog zapadnoeuropskog pisca. Njega se sluša i njemu se vjeruje jer je vjerodostojan prijatelj “našeg” mentalnog sklopa. Kundera je i produkt i žrtva socijalizma, nalik djetetu odgajanom u lošem braku. Osim što je isklesan socijalizmom, ono što Kunderu čini “našim” prijateljem jest njegovo slavensko podrijetlo.

Sve se to odnosi na roman “Šala”. U romanu pratimo priču koja bi, kakono se kaže, da nije tragična bila komična To je priča koja, u nekom drugom režimu, ne bi bila to što jest. Pratimo, dakle, vrtložasti domino efekt koji u sebe uvlači i proždire posve sporedne i nevine ljude. Sve zbog jedne nedužne šale (ili koliko nedužna šala može biti u totalitarnom režimu).

Ponekad, kad se dohvatimo dobrog štiva, ne čitamo samo autorovu maštu i misli već naličje njegove zemlje. To je još jedna od beneficija čitanja. A Kundera nas uči o Čehoslovačkoj, o socijalizmu (koji možda nije po svim segmentima usporediv s jugoslavenskim), o svom narodu i, u konačnici, o nama samima.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close