Rob, Isaac Bashevis Singer naslovnica

Rob – Isaac Bashevis Singer

Impresija

Rob, Isaac Bashevis Singer naslovnica

Rob, Isaac Bashevis Singer

Rob je jedna od onih knjiga koju sam dugo namjeravala pročitati, ali bih na nju zaboravila, i tako uzastopce nebrojeno puta. Ono što sam znala, kada mi je knjiga napokon dopala ruku, bilo je ono što piše na koricama knjige – ljubavna priča između roba i kćeri njegova gospodara. To je bilo otprilike ono što sam očekivala i malo me je čudilo što je Rob tako značajna knjiga i što je Singer tako hvaljeni pisac kad se radi o tako trivijalnoj temi. Međutim, kad sam počela čitati, shvatila sam da me najava knjige na koricama lagala. Roman je bio toliko više.

Ne smijem zaboraviti spomenuti ni maestralni prijevod Zlatka Crnkovića. Vjerujem da njegovo ime govori dovoljno samo za sebe.
Glavni lik Jakov postao je rob nakon još jednog pogroma Židova u Poljskoj u 17. stoljeću. I dok se opisuje odnos katolika prema Židovima i neprestani pogromi i masakri židovskih zajednica, nemoguće mi je bilo smetnuti s uma najveći zločin čovječanstva u kojemu su stradali milijuni Židova, a koji se desio relativno nedavno. No, činjenica je i da je Holokaust samo kulminacija netrpeljivosti i netolerancije koja je u Europi tinjala stoljećima.

Jakov promišlja o mnogim temama koje su i danas bitne, a ljubavna priča činila mi se više kao poticaj da proširi i produbi njegova razmišljanja, a time i karakterizaciju samog lika. On promišlja o odnosu Boga i čovjeka, suživotu ljudi različitih vjeroispovijesti, o uskogrudnosti i licemjerju ljudi. Je li se lakše pridržavati ljudskih ili božanskih zakona i zašto su oni u sukobu? Zašto je lakše biti dobar vjernik/Židov, no dobar čovjek. Sva ta razmišljanja prate česte usporedbe i citati iz Biblije i opisi židovskih rituala i običaja. Upoznajemo Jakova i pratimo njegov životni put, uspone i padove, trenutke sreće i patnje, ushita i očaja, vjere i sumnje sve do kraja njegova životnog puta.

I na kraju, imala sam osjećaj da sam provirila u neki drugi, strani svijet o kojem tako malo znamo.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close