Tea_Bencic_Rimay_nagrada_s692x390

Rezultati natječaja za književnu nagradu „Tea Benčić Rimay“ 2015.

U petak 11. prosinca 2015. god. u Odjelu za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak održana je manifestacija “Teini dani”.

 

Stipe Odak nagrada Tea Benčić Rimay

Stipe Odak

Ovogodišnja svečanost obilježena je dvostrukim programom. Prvo je sisački pjesnik Nikola Tadić promovirao svoju najnoviju zbirku pjesama “Pećina sjećanja”, a potom je uslijedila svečana dodjela 2. nacionalne književne nagrade “Tea Benčić Rimay” za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama u prozi. Prošle, 2014. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Županije sisačko-moslavačke i Grada Siska, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak donijela je odluku o utemeljenju književne nagrade „Tea Benčić Rimay“. Ta nagrada dodjeljuje se u svrhu poticanja književnog stvaralaštva, te kao doprinos potpori i vrednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi, kategoriju kojoj je pokojna Siščanka Tea, pjesnikinja, esejistica, književna teoretičarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti posvetila svoj poetski i književno-kritičarski izričaj.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 29 zbirki pjesama iz svih krajeva Republike Hrvatske, a za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama u prozi, prosudbena komisija u sastavu Božica Vuić, Branko Maleš i Dražen Katunarić, odabrala je zbirku „Svjetlopisi“ autora Stipe Odaka.

Stipe Odak rođen je 1986. godine u Ljubuškom, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu diplomirao filozofiju i teologiju, te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Trenutno radi na sveučilištima Leuven i Louvain la Neuve kao doktorand i stipendist belgijske zaklade za znanost. Aktivno se bavi pjesništvom a dobitnik je nagrade „Goran“ za mlade pjesnike za 2013. godinu te nagrade „Kvirin“ 2014. godine za najbolju zbirku pjesama mladog autora.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak čestita pobjedniku i zahvaljuje se svim kulturnim ustanovama i medijima koji su pripomogli u provedbi i oglašavanju ovogodišnjeg natječaja.

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close