Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2016 banner

REFESTICON 2016. počinje u petak

Festival posvećen obilježavanju deset godina nezavisnosti Crne Gore i 165 godina od smrti Petra II Petrovića Njegoša

 

Međunarodni žiri četvrtog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2016 odabrao je 22 priče koje će biti objavljene u zbirci pod nazivom Makrokozma 21, od ukupno 62 koje su stigle na konkurs iz cijelog regiona i više stranih država. Članovi žirija su nezavisnim i anonimnim bodovanjem birali priče, od kojih je najviše autora iz Srbije, i to 14, dok će iz Crne Gore i Hrvatske biti objavljene po tri priče i dvije iz Bosne i Hercegovine, kazao je organizator festivala, direktor Radija Bijelo Polje, mr Dragić Rabrenović.

Dragić Rabrenović portrait

Dragić Rabrenović

Rabrenović je dodao da će, osim ovih priča, u zbirci po izboru uredništva biti objavljene i četiri priče kao dodatak, koje nijesu učestvovale na konkursu.

“Predsjednik ovogodišnjeg žirija bio je Adnadin Jašarević, predstavnik partnerskog festivala iz Zenice, dok su članovi bili Mirko Grdinić, predstavnik festivala iz Pazina, Dragoljub Igrošanac, predstavnik festivala ArtAnima iz Beograda, Branislav Janković književnik iz Niša, kao učesnik u konkursu i predstavnik REFESTICON-a književnica iz Bijelog Polja, mr Blaga Žurić“, objasnio je Rabrenović.

Četvrti Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON 2016 se održava u Bijelom Polju od 12. do 15. maja. Posvećen je obilježavanju deset godina nezavisnosti Crne Gore i obilježavanju 165 godina od smrti Petra II Petrovića Njegoša i tim povodom prvog dana biće održano naučna izlaganja prof. dr Sonje Tomović Šundić i projekcija dokumentarnog filma Noć skluplja dva vijeka, reditelja Branka Baletića. Drugog dana će biti zvanično uručeno međunarodno priznanje za izuzetan doprinos fantastičnoj književnosti Zlatni zmaj istaknutom književniku iz Beograda, Filipu Davidu, koji će se predstaviti bjelopoljskoj publici. Trećeg dana biće organizovano književno veče o prozi prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Zlatni zmaj prof. dr Zorana Živkovića, gdje će, osim autora, govoriti i prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Aleksandar Jerkov i prof. dr Dobrivoje Stanojević. Biće premijerno promovisan roman Adnadina Jašarevića ”Družba stvarnih sjena” kao knjiga po izboru Organizacionog odbora za 2016. godinu. Kao posebni gosti nastupiće i poznati pisci iz Srbije Goran Skrobonja i Branislav Janković. Premijerno će biti predstavljene i zbirke priča Aleksandra Obradovića iz Bijelog Polja i Tihomira Jovanovića iz Beograda. Osim književnog dijela, u sklopu festivala će se održati i kurs kreativnog crtanja za učenike osnovnih škola, izložba likovnih radova posvećena Njegošu i posebne novine projekcija filmskih klasika i razgovor o filmu Odisija u svemiru 2001 sa profesorom Zoranom Živkovićem i pozorišna predstava za djecu kreativne radionice Čarolija iz Novog Sada.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Bijelo Polje. Organizator festivala je Radio Bijelo Polje, suorganizator je JU Ratkovićeve večeri poezije, partneri su Akademija društvenih nauka, JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje, udruženje Umjetnost bez granica, Centar za kulturu – Zavičajni muzej, Nevladina organizacija Klub kulture, dok su međunarodni partneri Festival fantastične književnosti i Istrakon iz Pazina, Festival fantastične književnosti ArtAnima iz Beograda, Muzej grada Zenice, Festival fantastične knjiiževnosti iz Slavonskog Broda Marsonikon, Udruženje građana Fanovi naučne fantastike SCI&FI iz Beograda, izdavačka kuća Vrane iz Niša i portal posvećen književnosti Čitajme.

U nastavku po abecednom redu prezimena objavljujemo autore i nazive priča koje će se naći u zbirci Makrokozma 21.

Relja Antonić – Kako gore, tako i dole (Šabac)

Tamara Babić – Iza horizonta događaja (Rijeka)

Ivan Barić – Ovdje sigurna (Split)

Borislav Cimeša – Peto godišnje doba duše (Cetinje)

Slavica Ćosić Bigren – Snežna priča (Lazarevac)

Branislav Janković – Mesija (Niš)

Tihomir Jovanović – Crni leptir (Beograd)

Katarina Kukuruzović – Kvantum (Beograd)

Marija Lesan – Rođenje jedne zvezde (Beograd)

Katarina Marić – LUNA (Foča)

Nataša Milić – Zrno (Beograd)

Tatjana Milivojčević – EKSPELDA (Sremska Mitrovica)

Ivan Nešić – Poslednji dnevnički zapis gospodina Baltazara – Beograd

Dinko Osmančević – Ploveći niz rijeku – Banja Luka

Dragan Popadić – Todorova osveta – Tivat

Ana Radun Tomić – Crni bogovi – Pljevlja

Adrijan Sarajlija – Pokraj jezera – Beograd

Mira Satarić – Sfera – Beograd

Milena Stojanović – Stazama sunca i života – Paraćin

Luka Vidosavljević – Knjiga senki – Leskovac

Vedran Volarić – Na kraju i početku svemira – Virje

Predrag Vukadinović – Na horizontu – Beograd

Kao dodatak biće objavljene priče:

Marijan Mašo Miljić – Flora (Podgorica)

Adnadin Jašarević – Kuća bez prozora (Zenica)

Dragić Rabrenović – Njegoš i vila; Posljednji meteor (Bijelo Polje)

Autorka: Enida Omerhodžić

Za Citaj Me.com prenosi: Ana Radun-Tomić

Comments

comments

Pisac poezije i proze, inženjer i supruga. Objavljivana i nagrađivana u regionu. Autorka romana "Princ sa bombonjerom"
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close