Recke smrti, Veronika Rot naslovnica

Recke smrti – Veronika Rot

Impresija

Recke smrti, Veronika Rot naslovnica

Recke smrti, Veronika Rot

Ovu knjigu pročitala sam na temu: Knjiga čija se radnja ne dešava na Zemlji. Radnja ovog romana smještena je na izmišljenu planetu u izmišljenoj galaksiji.

Našu izmišljenu planetu naseljava više različitih rasa ali dvije glavne oko kojih se vrti priča su Thueve i Shotet. Shotet su osvajačka rasa, koja je prilikom vjerskog rituala koji nazivaju sojej putuj kroz svemir, jureći „struju-strujanje“ da bi se spustili na planetu gdje ih „struja“ odvede i prikupljali otpad tj. odbačene stvari stanovnika drugih planeta. Na početku priče saznajemo da su prilikom jednog takvog putovanja odlučili da se nastane na planetu na kojoj trenutno žive i da su od tada pokušavali da pokore starosjedioce, rasu Thueve.

Glavni junaci naše priče su Akos koji pripada rasi Thueve i čija majka je prorok i Cyra koja pripada narodu Shotet. Cyrina porodica je vladajuća a njen brat koji se nalazi na vladarskoj poziciji šalje svoje ljude da otmu Akosa i njegovog brata.

Ovo je djelo naučne fantastike. Bilo je pomalo teško pričitati ovaj roman prije svega jer je svijet opisan u ovom romanu potpuno nov i pretstavlja mješavinu između Zvjezdanih staza (zbog različitih rasa i njihovih običaja) i X men ( zbog posebih moći koje imaju neki od likova ove priče). Najčudnije od svega su definitivno imena likova. Ko odluči da pročita ovu knjigu shvatiće o čemu govorim.

Sve u svemu neobična priča u kojoj sam poprilično uživala.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close