Rebel of the Sands, Alwyn Hamilton cover

Rebel of the Sands – Alwyn Hamilton

Impresija

Rebel of the Sands, Alwyn Hamilton cover

Rebel of the Sands, Alwyn Hamilton

Ovu knjigu pročitala sam na temu: knjiga u kojoj se pojavljuje lik iz mitologije.

Priča prati glavnu junakinju Amani, koja živi u malom pustinjskim gradiću i sanja da otputuje u veličanstveni grad Izman. Kako bi pobjegla iz rodnog grada a prije svega od tetka koji planira da ju oženi čim prodje godišnjica smrti njene majke, naša junakinja se prerušava u muškarca i učestvuje u takmičenju u pucanju, gdje mora pobijediti da bi osvojila novac potreban za put.

Na takmičenju upoznaje mladića po imenu Jin, takodje učesnika takmičenja, kojeg vojska proganja zbog izdaje. Naši junaci uz pomoć Buraq konja (mitološko bice iz Islamske mitologije, leteći konj na portretima prikazan sa ljudskom glavom, koji je prenosio proroke tokom noćnih putovanja) bježe iz Amaninog rodnog grada u pokušaju da dodju do Izmana. Putovanje u Izman pretvara se u pravu avanturu kad naši junaci na putu, što upoznaju, što ponovo sretnu mnoštvo likova koji su direktni potomci džinova, mitoloških bića sa posebnim moćima, srodnih demonima u hrišćanskoj tradiciji.

Ova priča je savršeno ukomponovan miks divljeg zapada i bliskog istoka. Fantastični svijet koji autor gradi obiluje elementima iz islamske mitologije, ali i odmetničkim životom divljeg zapada. Priča je prije svega avantura grupe prijatelja sa natprirodnim moćima ali i borba za presto.

S obzirom da je ova knjiga autorkino prvo djelo mogu joj se oprostiti odredjeni “propusti” načinjeni prilikom pisanja ovog djela.

Solidan prvijenac koji drži pažnju. Definitivno ću pročitati nastavak koji izlazi ove godine.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close