bezvremenski optimist

Ravnopravnost žena

Ustrajnost – što učiniti za ravnopravnost žena međusobno

 

Već duže vrijeme bilo mi je potrebno odmicanje od svakodnevice te sam posegnula isključivo prema romanima raznih žanrova. Zbog želje za promjenom i tada nadolazećim Danom žena odlučila sam ponovno pročitati knjigu autorice Sheryl Sandberg Ustrajnost, originalnog naziva Lean In. Sheryl je uvrštena u 50 najmoćnijih žena u poslovnom svijetu i među 100 najutjecajnijih osoba prema magazinu Forbes.

Sama autorica u uvodu navodi kako knjiga nisu memoari, iako opisuje anegdote iz vlastitog života, nije ni priručnik za samopomoć iako se nada da će pomoći, te da nije feministički manifest iako se nada da će svaka žena koja ju pročita naći svoj istinski glas.

Ustrajnost, Sheryl Sandberg algoritam naslovnica

Ustrajnost, Sheryl Sandberg

Sandberg razmatra koncept jednakosti žena i muškaraca u korporativnim poslovima, navodeći kako je napredak prema ravnopravnosti spolova trenutno u stagnaciji.

Uz anegdote i neke poprilično ozbiljne životne situacije s kojima se žene susreću u društvu i na poslu, autorica šalje jasnu poruku da žene ne moraju steći sve što propisuju društvene norme kako bi se osjećale potpuno i realizirano, već usmjeriti sebe prema ostvarenju sebi važnih ciljeva.

U knjizi se često spominje i Sherylin suprug Dave kojeg ona naziva životnim partnerom te ističe kao pozitivan primjer zdrave sinergije između muškarca i žene. Jedan od razloga zbog kojih postoji stagnacija ravnopravnosti spolova je upravo nedovoljno sinergije u društvu, te zdrav dijalog kojim bi se riješio jaz, primjerice razlike u plaćama muškaraca i žena za isti posao.

Od Sheryl se uistinu puno može naučiti: od različitih tehnika prigovaranja, izgrađivanja karijere, usklađivanja svih obaveza, mentorstva te čak i opisa kako društvo doživljava ambiciozne žene i koje im epitete vrlo često pridružuje u negativnom kontekstu (zapovjednički nastrojena, dominantna…).

Čitajući knjigu primijetila sam veliku dozu autoričine subjektivnosti, a njen predodređeni položaj u društvu (bjelkinja odrasla u dobrostojećoj obitelji) zatvara joj slobodu pisanja o „drugim“ ženama.

Ne može se reći kako je knjiga automatski isključujuća, no naglasak knjige je na visokom obrazovanju (u ovom slučaju na prestižnim fakultetima) i ženama u korporativnom svijetu. Zbog tih razloga osobno smatram da je autorica koristila samo jedan kut i poziciju stajališta koje iznosi, veoma usko gledište koje ne ide detaljno u dubinu problematike.

Iako ne može direktno govoriti u ime žena drugih rasa i s drugih pozicija u poslovanju i/ili obrazovanju, ovakva knjiga zahtjeva proširenje ili još pokoji nastavak kojim bi se detaljnije pozabavila ženskom problematikom od početka obrazovanja do karijere, ne nužno od iste autorice.

Ustrajnost je zapravo izvrsna literatura za žene koje se bore sa stigmatizacijom na poslu, dajući konkretne korake kojima žene mogu spojiti vlastita profesionalna dostignuća s osobnom ispunjenošću, no u jednom trenutku treba zastati i zapitati se što pojedinac može učiniti kako bi prvenstveno sve žene bile ravnopravne, a tek kasnije u priču ravnopravnosti uključiti muškarce.

Comments

comments

Kulturolog. Štovateljica mačaka, frankofil i ovisnik o kavi. Bezvremenski optimist. Osim na CitajMe, tekstove koje pišem naći ćete i na mom blogu Razlivena tinta
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close