Punoglavci

Punoglavci

Punoglavci se čitaju u jednom dahu

 

„Smjestimo se za stolom na rubu terase restorana nad rijekom. Čuju se žabe, zrikavci, dovikivanje i lupa prosutog suđa u kuhinji. Oliver Dragojević s razglasa pjeva Ča će mi Copacabana. Terasa je u polumraku jer svjetiljke ponegdje zasjenjuje gusta odrina od divlje loze.“
Originalan naziv: Punoglavci, Ante Tomić

 

Alenka, pripovjedačica i glavna junakinja ovog romana, je dvanaestogodišnja djevojčica koja praznike provodi u  mjestu B., kod bake i djeda, zajedno sa svojim roditeljima. Ona se sad već osjeća gotovo odraslo i većina stvari koje su je prije zabavljale joj se sad čine glupima i dosadnima. Ipak, i dalje joj se sviđa Deni, godinu stariji dječak kojeg poznaje već dugo godina. No iako im je zabavno kad se druže sami, u većem društvu Deni se ponaša kao kreten, i to jako ljuti Alenku. S druge strane, njeni roditelji se često svađaju, pa tako već na prvi dan praznika Alenka primjećuje probleme. Tata iznenada mora otići u Moskvu, i mama je zbog toga jako ljuta. Ipak, njeno se raspoloženje popravi kad u gradu sretne Matka, svoju školsku ljubav kojeg je žena nedavno ostavila samog s njihovom trogodišnjom kćerkom. Alenka za njihovu prošlost saznaje iz maminog spomenara, a kad ih sretne zajedno kako se drže za ruke na terasi jedinog gradskog hotela, Alenka je uvjerena da je njena majka nevjerna njenom ocu. U isto vrijeme, baka i djed su odlučili promijeniti krov na svojoj staroj i oronuloj kući, odnosno ljetnikovcu, u koji su bili prisiljeni preseliti kada im je komunistička vlast oduzela predivnu žutu dvokatnicu u centru. Radnici, Bosanci, su muslimani, čiji ih običaji pomalo iznenađuju, no Alenka i dječak Irfan se ubrzo jako sprijatelje. Nevolje počinju kad se njih dvoje posvađaju s Denijem, a svađa kulminira velikom tučnjavom na jezeru, nakon koje Irfan završi u bolnici. Njena obitelj je pak šokirana viješću da je Alenkin otac uhapšen u Moskvi, ni manje ni više, nego zbog jednog paketića Vegete.

Punoglavci

Punoglavci, A. Tomić (Ljevak)

Roman Punoglavci je lagano i zabavno štivo koje je moguće pročitati samo u par sati. Jezik je jednostavan i razumljiv, a radnja poprilično jednostavna za praćenje. Ono što je nekoliko puta prilikom čitanja privuklo moju pažnju je bilo spominjanje poznatog začina Vegete i Podravke koja ju proizvodi. Moju zbunjenost je je razriješila napomena na kraju knjige, koja kaže da je tekst originalno napisan po Podravkinoj narudžbi te objavljen uz Jutarnji list, a zatim tek nešto kasnije kao samostalno književno djelo. S obzirom na to, jako mi je simpatično kako je reklama ubačena u priču, odnosno kako je cijela priča strukturirana da bi prenijela što je trebala. No bez obzira na to, radnja mi se jako sviđa. Pripovjedačica je dvanaestogodišnjakinja, pa su neke riječi i jezične konstrukcije možda malo nerealne za takvu dob, ali se i to tijekom čitanja savršeno uklopilo u karakter djevojčice Alenke. Tome će pridonijeti i neka Alenkina djetinja razmišljanja u kojima će se zasigurno pronaći svi čitatelji te se tako na kratko vratiti u djetinjstvo. U zadnjem je poglavlju pripovjedač također Alenka, no sada već odrasla osoba s vlastitom djecom koja provode praznike u mjestu B., u prelijepoj žutoj dvokatnici koju su uspjeli vratiti u svoje vlasništvo. Iako je jednostavna, priča je cjelovita i zaokružena, a čak je i Vegeta odlično uklopljena. Knjiga mi se svidjela i bit će savršeno štivo za nadolazeće godišnje odmore.

ljevak_s100x32  Hrvatsko izdanje: Punoglavci, A. Tomić 

Comments

comments

Studentica treće godine anglistike i rusistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz studentske poslove i učenje voli kratiti vrijeme gledanjem filmova, druženjem s dragim ljudima i, naravno, čitanjem.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close