Propovjednik, Camilla Lackberg naslovnica

Propovjednik – Camilla Lackberg

Impresija

Propovjednik, Camilla Lackberg naslovnica

Propovjednik, Camilla Lackberg

Propovjednik je drugi iz serije kriminalističkih romana Camile Lackberg koji se dešavaju u malom švedskom ribarskom mjestu Fjallbacka.
Ljeto je, vrućina i sparina kakvu Fjallbacka ne pamti. Mjesto je prepuno turista, a Erika je u posljednjim mjesecima trudnoće. Ona i Patrik žive zajedno mirnim i sretnim životom, kada njihovu idilu prekida novi slučaj ubojstva. Pronađen je svjež leš nepoznate djevojke, a ispod njega ostaci još dvije djevojke koje su misteriozno nestale prije više od dvadeset godina. Patrik, kao najkompetentnija osoba u lokalnoj policijskoj ispostavi, preuzima istragu, koja će odvesti priču dvadesetak godina u prošlost, te razotkriti mračne tajne koje se skrivaju unutar jedne obitelji.

Propovjednika sam pročitao odmah nakon što sam pročitao prvi roman iz serije, Ledenu princezu. I nekako sam ostao razočaran, očekivao sam više. Ma ne kažem da je kniga loša. Priča ima svoju liniju, intrigantna je, dosljedna i logična. Istovremeno autorica nadograđuje odnose između likova s kojima nas je upoznala u Lednoj princezi. Paralelno sa istragom pratimo i što se dešava sa Erikom i Patrikom, te sudbine Patrikovih kolega iz policijske postaje. Saznajemo i što se dešava sa Erikinom sestrom, Annom, te njezinom obiteljskom situacijom. I sve to ima svrhu i smisao. Sve je korektno, dobro pisano, razumljivo i svrsishodno. No ipak nekako previše konfekcijski i pomalo monototono.

Na nekoliko mjesta se romani Camile Lackberg o ubojstvima u Fjallbacki nazivaju švedskom inačicom BBC-jeve TV serije Midsomer Murders. I ja se sasvim slažem sa tom usporedbom. Isti tempo, isti ugođaj, slični zapleti, slično okruženje male, naizgled idilične sredine, koja krije mračne i šokantne tajne. U oba slučaja riječ je o vrlo kvalitetnim uradcima, koji imaju svoje poklonike, pa i obožavatelje. Priznajem da je i meni inspektor Barnaby drag i simpatičan (kao i Patrik i Erika), ali nakon što sam pogledao par epizoda te serije, svaka iduća mi je pomalo dosadna, jer imam osjećaj kao da sam je već gledao. Nešto slično mi se dešavalo i dok sam čitao Propovjednika. Naprosto sam nalazio u knjizi previše sličnosti sa Ledenom princezom, i to mi je kvarilo užitak čitanja.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close