Alternativna istorija Srbije promocija delfi

Promocija knjige Alternativna istorija Srbije

Alternativna istorija Srbije – šta bi bilo da se pojedini istorijski događaji nisu desili

 

Alternativna istorija Srbije, Čedomir Antić, Predrag J. Marković nedjeljnik korice

Alternativna istorija Srbije, Čedomir Antić, Predrag J. Marković

Ljubitelji istorije koji se pitaju šta bi bilo da se pojedini istorijski događaji nisu desili odgovor na ovo pitanje mogu dobiti u knjizi Alternativna istorija Srbije. Autori ove knjige koju je nedavno objavio Nedeljnik su istoričari Predrag J. Marković i Čedomir Antić. Beogradska promocija knjige održana je u četvrtak, 7. aprila, u knjižari Delfi u SKC-u. Na promociji čiji je domaćin bio Branko Rosić, nekadašnji muzičar, a sada pisac, novinar i zamenik glavnog urednika magazina Nedeljnik, Predrag J. Marković i Čedomir Antić predstavili su ovu prvu kontrafaktualnu istoriju Srbije, ali su i na vrlo duhovit i interesantan način govorili o različitim temama iz oblasti kojom se bave.

Za samo dve nedelje rasprodat je prvi tiraž knjige što govori o velikoj zainteresovanosti čitalaca za istoriju sagledanu iz pomalo neuobičajene perspektive. Popularnost ove vrste knjiga Predrag J. Marković je uporedio sa popularnošću tzv. krimića jer se i istorija bavi rekonstruisanjem zločina na osnovu leša kojeg nema. On je istakao da ga je iznenadio uspeh knjige jer nijedna knjiga iz oblasti istorije objavljena u poslednjih nekoliko godina nije izazvala ovoliku zainteresovanost čitalaca.

Čedomir Antić je upoznao posetioce promocije sa činjenicom da je Vinston Čerčil začetnik ovakvog viđenja istorije. On je rekao da Alternativna istorija Srbije više daje doprinos načinu razmišljanja nego istoriografiji iako je veći deo knjige zasnovan na istorijskim činjenicama. Antić je takođe izrazio želju da kontrafaktualna istorija postane “legitiman podžanr”.

Predrag J. Marković i Čedomir Antić u Alternativnoj istoriji Srbije pisali su o događajima koji su se zbili počev od vremena Svetog Save preko perioda turske vladavine, renesansne Srbije, 19. veka kada su Srbijom vladali Karađorđevići i Obrenovići. Obuhvatili su i značajne istorijske događaje i ličnosti iz 20. veka (Prvi balkanski rat, Prvi svetski rat, 27. mart 1941. godine, Dimitrija Ljotića, Josipa Broza Tita, Dražu Mihailovića). Oni su se u ovoj knjizi bavili i raspadom Jugoslavije, NATO bombardovanjem, atentatom na premijera Zorana Đinđića, ali i dalekom budućnošću, tačnije 2115. godinom za koju je Predrag J. Marković rekao da nije predstavljena previše apokaliptično kao što se može na prvi pogled učiniti.

 

Alternativna istorija Srbije promocija skc delfi

Detalj s opuštene promocije knjige Alternativna istorija Srbije

 

Čedomir Antić je objasnio da je besmisleno knjigu ovog tipa završiti nekim nedavnim događajem pa su se zato opredelili da pišu i o dalekoj budućnosti. On je podsetio da je Stojan Novaković 1911. godine napisao prvu kontrafaktualnu istoriju Srbije, a da su se vizijama budućnosti bavili i srpski pisac Svetolik Ranković, koji je pisao o 2071. godini, kao i Dragutin Ilić, brat pesnika Vojislava Ilića, koji je pisao o tome kako će svet izgledati za million godina.

Alternativna istorija Srbije, koju Predrag J. Marković smatra nekom vrstom sinteze sveta “naopačke”, sigurno nije poslednje delo kontrafaktualne istorije ove dvojice autora koji nastoje da odgovore na pitanje: ”A šta da se dogodilo drugačije?”

Comments

comments

Profesor srpskog jezika i književnosti. Zaposlena u Školi za osnovno obrazovanje odraslih Mladenovac. Volonter Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd. Pišem priče koje su do sada objavljivane u časopisima za književnost "Voštanice" i "Zvezdani kolodvor".
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close