Proklete kraljice, Milana Vuković Runjić naslovnica

Proklete kraljice – Milana Vuković Runjić

Impresija

Proklete kraljice, Milana Vuković Runjić naslovnica

Proklete kraljice, Milana Vuković Runjić

Za knjigu hrvatskog autora odabrao sam Proklete kraljice Milane Vuković Runjić. Autorica kroz knjigu priča sudbinu o 12 žena čije je jedino prokletstvo bilo upravo to, što su bile žene.

Nefertiti je bila žena Eknatona ili živog duha Atona. Prva stvar koju je napravio za vladavine Eknaton kao faraon bio je izgraditi hram Atonu. Zatim je sagradio novi glavni grad Amarnu u koji je preselio cijelu upravu i birokraciju. Nefertiti nije bila član najuže kraljevske obitelji, a njeno ime u prijevodu znaci “Ljepotica je stigla”. Neferiti rađa 6 kćeri kralju, a 12 godina nakon proslave njegove vladavine tajanstveno nestaje, umire od tajanstvene bolesti koja je pogodila cijelu kraljevsku obitelj. Nefertiti je postala uzor svim našminkanim ženama.

Kleopatra je vladala Egiptom 22 godine. Bila je jako obrazovana. Njezina su znanja pripadala arapskom svijetu kojim još nije vladala rimska propaganda. Od rane mladosti učila se fizici, farmakologiji, filozofiji. Poznavala je lijekove i znala je liječiti. Smatrala se Izidom koja hoda po zemlji. Pripadala je porodici Ptolomejevića, makedonskih Grka. Kleopatra je postala intimna prijateljica dvojice najmoćnijih Rimljana. Prvo ulazi u vezu s Cezarom, a nakon toga postaje žena Marku Antoniju. Njihov kraj je bio dogovoren, Marko Antonije je počinio samoubojstvo mačem, a Kleopatra je umrla od otrova.

Mesalina je bila žena kralja Klaudija, prikazana kao žena lakog morala, koja je često posjećivala bordele u potrazi za muškarcima koji bi je zadovoljili. Pričalo se kako joj treba osam snažnih muškaraca svake noći. Mesalina organizira vjenčanje s ljubavnikom Kajom Silijem za vrijeme Klaudijeva odsutsva. No, Klaudije se iznenada vraća te zatiče scenu, Silije je uhapšen i pogubljen. Uskoro je smaknuta i Mesalina te izbrisana svaka uspomena na nju.

Fredegunda je bila žena franačkog kralja Hilperika, i žena koja je posvađala i razorila obitelj počinivši ubojstva. Kako je u isto vrijeme kraljica održavala ljubavnu vezu sa slugom, a njezinom nepažnjom kralj je to slučajno otkrio, odlučila je počiniti ubojstvo kralja.

Carica Irena je bila žena bizantskog cara Lea IV, te osoba koja se nakon muževe smrti proglasila regenticom i 11 godina vladala Carstvom. Carica je bila ikonopoklonik, što je u to vrijeme bilo strogo zabranjeno, te se zalagala da se ikone počnu štovati. U borbi za prijestolje i vlast Irena je počinila ubojstvo vlastitog sina. Carica Irena uskoro biva zaprošena od franačkog vojvode Karla Velikog. No, do svadbe neće doći jer će se okupiti moćnici i proglasiti Irenu svrgnutom, te je protjerati na otok Lezbos gdje umire nakon godine dana. Crkva ju nije zaboravila i nakon smrti je beatificirana.

Matilda je bila unuka engleskog kralja Vilima Osvajača, a postala je kraljica sa 8 godina. S 12 godina sklopila je brak s carem i tako postala carica. Kronike jako malo govore o Matildi kao vladarici. Nakon smrti supruga vraća se u rodnu Englesku gdje se biva primorana udati za 15-godišnjeg Geoffreya. 1139.g. nakon mnoštva neuspjelih pokušaja Matilda odluči zatražiti pravo na englesku krunu koja joj pripada. No tu će naići na borbu i otpor potaknut od kralja Stephena. No, dijelom će joj se vratiti izgubljeno. U braku s Geoffreyem Matilda je u braku s Geoffreyom rodila sina Henryja koji je napunio 20 godina i postao je legitiman vladar.

Anne Boleyn bila je žena Henryja VIII, a u početku veze prikrivena ljubavnica dok je on bio u braku s Katarinom Aragonskom. Vjencali su se i Anne je postala kraljica nakon što je kralj Henry postao vrhovni crkveni poglavar. Nakon dva pobačaja kralj počinje vjerovati da ga je Anne zavela vještičjim činima i da je sama vještica, te započinje vezu s njezinom podanicom Jane Seymour. Skončala je tako da joj je odrubljena glava.

Margot je bila žena Henryja od Navarre. 5 dana nakon sklapanja braka dogodila se Barolomejska noć i svi su bili potreseni. U braku je bilo puno svađa, te je Margot imala mnoštvo ljubavnika. Ubrzo će uslijediti miran razvod. Dočekat će mirnu smrt u noći 24. na 25. ožujka 1615. g.

Marija Antoaneta je bila žena kralja Luja XVI. Bila je prije svega poznata po svom stilu, odijevanju, cipelama, lepezama, frizurama čime je utjecala na more žena. Lov, kockanje, utrke konja, kazalište, opere, balet okupirale su sve kraljičino vrijeme. Kralj Luj XVI. je giljotiniran 21.01.1793., a kraljica Marija Antoaneta 16.10. iste godine.

Sisi Austrijska bila je žena kralja Franza Josepha. Vrlo je mlada ušla u brak, sa 15 godina. U braku je dobila troje djece, najstarija kći Sophie preminula je u dobi od dvije godine, a u braku je dobila i neželjenu bolest sifilis. Izuzetno je brinula o tijelu i kosi. U dobi od 60 godina dok se šetala Ženevskim jezerom na nju je nasrnuo talijanski anarhist Luigi Lucheni. Priljubio se uz njeno tijelo i u srce joj zario raspicu za nokte.

Jelena Petrović Savojska bila je žena kralja Vittoria Emanuela Savojskog. Pomagala je unesrećenima i bavila se humanitarnim radom. Nakon muževe smrti 1947.g. Jelena seli sestri Ani u Montpelier gdje umire 1952.g. Montpelierski biskup pokrenuo je proces za beatifikaciju kraljice Jelene čiji proces traje.

Lady Di je bila žena princa Charlesa. Bavila se humanitarnim radom, posvetila se oboljelima od AIDS-a, gube, posvećuje svoje vrijeme ovisnicima od droge. Postaje počasnom predsjednicom dječje bolnice Ormond Street. 1996.g.na izričito kraljičino inzistiranje Diana i Charles se razvode. Nekoliko dana prije smrti posjećuje Bosnu, brine je problem mina. Smrtno je ranjena u saobraćajnoj nesreći 31.8.1997.g.

Izuzetna knjiga koja me se jako dojmila, otkriva mnoštvo činjenica o 12 različitih žena koje su vladale u različito doba i pokazivale svoju moć. Moja preporuka svima.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close