Balkan Noir

Proglašeni najbolji domaći krimići

Najboljim domaćim krimićem po izboru publike proglašen je u petak na Zagreb Book Festivalu roman “Valcer protiv Eintrachta” autora Hrvoja Šalkovića, a roman Josipa Mlakića “Božji gnjev” proglašen je najboljim krimi romanom po izboru žirija.

Valcer protiv Eintrachta, Hrvoje Šalković naslovnica

Valcer protiv Eintrachta, Hrvoje Šalković

Za nagradu vrijednu 75 tisuća kuna Šalković je odabran online glasovanjem među osam romana objavljenih u proteklih godinu dana u sklopu biblioteke Balkan Noir.

Biblioteku koja objavljuje kriminalističke romane iz pera hrvatskih (ili regionalnih) autora pokrenuo je prošlog ljeta 24sata u suradnji s nekoliko velikih izdavača, Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaikom knjiga. Nagradu su osigurali tvrtka Podravka i Styria.

Pobjednika je na posebnoj svečanosti u sklopu Zagreb Book Festivala (ZBF) u Muzeju za umjetnost i obrt proglasila Marinka Akrap iz Podravke, koja je istaknula kako joj je iznimno drago što dolazi iz tvrtke koja i u teškim vremenima nastavlja cijeniti i podržavati kulturu.

Roman “Valcer protiv Eintrachta”, objavljen u izdanju Naklade Ljevak, kriminalistički je roman i napeta utrka s vremenom u lovu na psihopatskog ubojicu koji počinje u Zagrebu, a završava u egzotičnom Phuketu.

Hrvoje Šalković (1973.) dosad je objavio osam romana i dvije zbirke kratkih priča. Dobitnik je književne nagrade “VBZ 2006.”, te finalist književne nagrade “Kiklop 2007.”.

Šalković je istaknuo kako mu je to druga nagrada dosad, a “napisao sam ukupno deset knjiga”. “Prva je bila nagrada žirija, no ova je nagrada publike, što mi je posebna čast i to zato što su uz mene u konkurenciji bili doista snažni autori”, kazao je.

 

Božji gnjev, Josip Mlakić naslovnica

Božji gnjev, Josip Mlakić

Josip Mlakić (1964.) nagrađivani je bosanskohercegovački pisac, autor niza romana i zbirki kratkih priča, te filmskih scenarija. Roman “Božji gnjev” objavio je nakladnik Fraktura a riječ je o kombinaciji ratne drame i kriminalističke priče ispričane introspektivnim književnim jezikom.

Nagradu vrijednu 20 tisuća kuna Mlakiću je uručio zamjenik glavnog urednika 24sata Alen Galović, koji je kazao kako je riječ o “izuzetnom piscu i izuzetno dragom čovjeku kojemu je nagradu donio fenomenalan roman”.

Za nagrade su se još natjecali romani “Pouzdan izvor” Merite Arslani, “Mima i kvadratura duga” Želimira Periša, “Vršenje dužnosti” Emira Imamovića Pirkea, “Crveno pile” Pavla Pavličića, “Devet” Andreja Nikolaidisa i “Propali kongres” Gorana Tribusona.

O biblioteci je uoči proglašenja u razgovoru s urednikom i književnikom Ivanom Sršenom govorio istaknuti ‘noirovski’ autor Pavao Pavličić, koji je kazao kako je riječ o inicijativi koja obogaćuje hrvatsku književnost.

“Ta biblioteka pokazuje da imamo dobre pisce koji mogu i znaju pisati krimiće”, kazao je Pavličić.

 

Izvor: HINA

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close