Procep u vremenu, Dženet Vinterson naslovnica

Procep u vremenu – Dženet Vinterson

Impresija

Procep u vremenu, Dženet Vinterson naslovnica

Procep u vremenu, Dženet Vinterson

„Ja sam Perdita… I cela se priča prosu kamen po kamen, sjajna i uhvaćena onako kako je vreme uhvaćeno u dijamantu, onako kako je svetlost uhvaćena u svakom dragulju. A kamenje govori i ono što je dotada čutalo otvara usta da ispriča priču, a priča je urezana u kamenu da razbije kamen. Šta je bilo bilo je…“

Priča je prvo o velikom prijateljstvu, pa ljubomori i ludilu, u kome je jedna devojčica odbačena, a jedan nedužan čovek ubijen. Devojčica je nadjena i čovek koji ju je pronašao, pružio joj sretno detinjstvo i veliku ljubav, jer je smatrao da mu je ona dar posle smrti žene. A onda je prošlo šesnaest godina i sve se zavrtelo… slučajno, delovi su se poslagali, devojka se zaljubila, pronašla roditelje.. sve što je izgubljeno biće pronadjeno.

Prva knjiga iz edicije savremeni pisci prepričavaju Šekspira, koju je povodom 400 godina od njegove smrti pokrenula izdavačka kuća „Hogart“. Pisci koji će obraditi Šekspirova dela su još Margaret Atvud, Trejsi Ševalije, Ju Nesbe.. da pomenem neke nama dobro znane. Laguna je do sada izdala dve, ovu i “Ime mi je Šajlok” Hauard Džejkobson. Za ovu godinu je planirana “Prznica” En Tajler.

Meni se lično ova ideja svidja, prvo pročitam Šekspira, pa onda obradu i razmišljam šta je isto, a šta nije, naravno ne uporedjujući koje delo je bolje. Pa Šekspir “nije bio čovek svog doba, već čovek za sva vremena” (Ben Džonson). Ovo delo je ispričana Šekspirova „Zimska bajka“.

Kao i kod Šekspira i ovde je mnogo priče o vremenu, o prošlosti, budućnosti, da li se vreme može vratiti pa da se ono loše što se desilo ne desi, da li možemo da prodjemo kroz procep u vremenu, ima onih toliko poznatih dilema Šekspira o kraju svakog njegovog dela, da li će biti tragedija, da li osveta, ili će se sve završiti praštanjem kao „Zimska bajka“. Uglavnom se Dženet Vinterson drži orginalne priče, i ponekad joj je stil predivno starinski i usporen, ali kao savremeni pisac unela je mnogo promena, smestivši priču u ovo užurbano vreme u kome je novac osnovni pokretač.

Nije mi se svideo jedan deo pun, ajde da nazovem to, pornografije, i zbog tog dela sam i prekinula čitanje ove knjige prošle godine, kada sam je počela čitati za sastanak „Laguninog književnog kluba“. Bila sam baš besna. Zašto ovi savremeni pisci misle da mi čitaoci volimo da čitamo takve stvari? Ne znam, nije mi jasno. Sada sam je završila, drago mi je, pokušavam i ne misliti o tim scenama (bezpotrebnim). Sem toga sve ostalo je predivno.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close