Priče o crvenom sirku, Mo Jen naslovnica

Priče o crvenom sirku – Mo Jen

Impresija

Priče o crvenom sirku, Mo Jen naslovnica

Priče o crvenom sirku, Mo Jen

Po ovom romanu je snimljen film koji je na filmskom festivalu u Berlinu 1988. godine dobio nagradu „Zlatni medved“. Pokušaću što pre da pronađem film i pogledam, iako je uglavnom svaka knjiga bolja od filma.

Mo Jen je jedini Kinez kojeg čitam. Još uvek mi se najviše dopada knjiga „Umoran od života i smrti“, ali svakako ću svaku njegovu knjigu koja se pojavi pokušati da kupim ili uzmem u biblioteci. On je zasluženo dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Poseban je i prilično surov, što očekujem i od sledeće knjige koju sam kupila na jako dobrom popustu -„Smrt na sandalovom kocu“.

Priče o crvenom sirku su pretumbane priče o odrastanju dečaka za vreme japansko-kineskog rata 1937-1945. Malo smo u sadašnjosti pripovedača, sina pomenutog dečaka, koji je priču čuo od svog oca, malo smo u bližoj malo u daljoj prošlosti, ali sve je jako dobro ukomponovano. Glavni likovi su roditelji pripovedačevog oca (njegovi deda i baba), njihova komplikovana ljubavna priča i težak hajdučki život na selu. Izuzetno zanimljivo. Rat je surov. Fizičko nasilje je ogromno. Opisano je do detalja i jezivo. Japance naziva zlotvorima, svinjama, psetima, govnima, zverima… Ne mogu da zamislim nekog srpskog pisca da tako piše o na primer Bugarima ili Nemcima. Velika mržnja postoji prema Japancima od strane Kineza, to je sigurno.

Mnogo sjajno izgrađenih likova ima u ovoj knjizi, ali, u stvari sirak je glavni u ovoj knjizi. Sirak je svuda skoro na svakoj stranici. Od njega žive, peku rakiju, prave metle, ukrase, jedu klice, uvijaju mrtve i sahranjuju ih u sirku. Pisac čak na kraju ozbiljno odaje odu crvenom sirku i kritikuje što se pojavio hibridni koji je zelene boje. U polju sirka se vodila ljubav, ratovalo, živelo… Čudna i dobra knjiga.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close