Priča o novom prezimenu, Elena Ferante naslovnica

Priča o novom prezimenu – Elena Ferante

Impresija

Priča o novom prezimenu, Elena Ferante naslovnica

Priča o novom prezimenu, Elena Ferante

Ova knjiga predstavlja drugi deo „napolitanske trilogije” italijanske književnice Elene Ferante. Prošle godine je kod nas izašao prvi deo „Moja genijalna prijateljica“ i odmah sam je dobila od ćerke i pročitala. Sa nestrpljenjem sam očekivala drugi deo, po izlasku iz štampe ove godine, ćerka je odmah kupila, a evo ja je pročitah skoro za jedan dan i jednu noć ne ispuštajući je iz ruke.

Radnja „napolitanske trilogije“ obuhvata period pedesetih godina XX veka u Napolju. Dve devojčice odrastaju u siromašnom delu ovoga grada nazvanog Rejon, i u prvom delu opisano je njihovo detinjstvo, polazak u školu , kao i prva mladost. Devojčice su Lila i Elena, obe pametne, dobre učenice, ali i potpuno različite u mnogo čemu. Njihovo prijateljstvo se ogleda u nekom nadmetanju ko će biti bolji, zbog one druge, jedna drugoj nameću ciljeve, standarde i kao da žive jedna za drugu, da bi im život izgubio smisao ako ona druga ne bi postojala.

U drugom delu koji započinje gde je prethodna knjiga prekinuta, Lilinom svadbom, njihovi život će krenuti potpuno različitim tokovima. Lila udajom završava školovanje, dobija muža, kola, kuću, bogastvo, ali i velike probleme u odnosima sa nasilnim „italijanskim muškarcem“ kome je dozvoljeno da prevaspitava batinama svoju ženu. Lila nije ona devojka koju smo upoznali u prvom delu, odustaje, predaje se, a onda kao nekim čudom ponovo se budi, željna znanja, učenja kada upoznaje Nina. Kreću razni problemi, njen život je veliko mučenje i prijateljstvo sa Elenom ima velike uspone i padove, ne vidjaju se, ne čuju se, a onda samo shvate da jedna bez druge ne mogu.

Elena sa uspehom završava srednju školu, ima krize u kojima shvata da joj škola i ne treba, tada joj pomaže Lila da se vrati na pravi put. Odlazi u Pizu na fakultet, nije joj ni malo lako, siromašna je, ne dovoljno obrazovana u osnovnim stvarima, ne ume da se ponaša, govori, ali sve ona to uspeva da promeni.. postaje neko.. mada shvata da nikada neće biti potpuna osoba, jer ne potiče iz krugova mladih koji su uz obrazovane roditelje odmah dobili taj dah sveznanja koja ona nema. Da li može da se izvuče iz svoje sredine iz svog Rejona? U krizi u jednom nadahnutom naletu piše roman koji je izdat kao knjiga.

Održava se promocija i pojavljuje se Nino Saratore… njena ljubav, Lilina ljubav i… sada čekam treći deo!

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close