Preokret, Michael Connelly naslovnica

Preokret

Svatko može izigrati pravdu u Americi ako dovoljno poznaje sistem

 

Naslov originala: The Reversal, Michael Connelly

Prijevod: Bruno Štefić

(Lumen, 2013)

 

Preokret, Michael Connelly naslovnica

Preokret, Michael Connelly

Mickey Haller, američki branitelj, dobiva iznenađujuću ponudu za promjenu strane u sudnici – ima priliku ostaviti svoj ured na zadnjem sjedištu Lincoln limuzine i preuzeti posao nezavisnog tužitelja. Ako prihvati, preuzeo bi slučaj Jasona Jessupa, osobe koja je provela 24 godine u zatvoru zbog otmice i ubojstva dvanaestogodišnje djevojčice, koji je nedavno pušten na slobodu zbog novih dokaza na temelju analize DNK.

Naime, Jessup je bio optužen prije nego su se analize DNK počele primjenjivati u kaznenim postupcima, a analiza koja je kasnije provedena potvrdila je kako se njegov DNK ne poklapa s DNK koji je nađen na haljinici žrtve, te je zbog toga Vrhovni sud Kalifornije poništio presudu.

Sad Ured državnog tužitelja ponovno diže optužnicu protiv njega te se Halleru nudi mjesto posebnog tužitelja koji će biti neovisan o uredu tužiteljstva. Iako je tvrdio kako nikad neće prijeći na njihovu stranu, Haller pristaje, ali pod svojim uvjetima – sam će odabrati pomoćnog tužitelja i istražitelja, a to bi bila njegova bivša supruga Maggie McPherson i njegov polubrat Harry Bosch.

Zajedno, Bosch i Haller kreću na slučaj ispunjen političkim i osobnim opasnostima.

Kako njihova istraga traje, timu glavobolje počinje stvarati Jessupov odvjetnik koji u dogovoru s medijima Jessupa prikazuje kao uzornog građanina. Preko dana Jessup, koji je trenutno na slobodi, prikazuje se kao čovjek koji je krivo optužen, a preko noći, dok ga nitko ne gleda, Jessup pokazuje pravo lice. Upravo zbog toga, Heller i ekipa polako počinju sumnjati na najgore – kako ubojica sprema napad na novu žrtvu.

Connelly vješto kombinira dva lika koji su neki od boljih tijekom njegova dosadašnjeg rada – Mickey Hallera (kojem je ovo treća knjiga u serijalu) i Harrya Boscha (kojem je ovo 16 knjiga u serijalu). Kroz Mickeya čitatelj prati radnju unutar sudnice, dok kroz lik Boscha čitatelj skuplja dijelove slagalice vezane uz Jessupa, sve do samog kraja romana.

The Reversal, Michael Connelly cover

The Reversal, Michael Connelly

Napetosti i razmirice koje postoje između Hallera i Boscha prikazane su kroz cijeli roman – dok Haller zamjera Boschu što značenja Jessupovog noćnog izlaska shvaća previše osobno, Bosch s druge strane sumnja kako Ured javnog tužitelja zanima samo multimilijunska cifra koju ne bi platili ako pobijede u sporu, što neprestano predbacuje Halleru.

 

˝Jessup je tužio grad i okrug za milijune. Je li moguće da je ponovno suđenje samo politički potez osmišljen kako bi se uštedio novac? I grad i okrug bili su osigurani. Porote su obožavale tresnuti bezlične korporacije i birokracije s bezobrazno visokim odštetama. Porota koja povjeruje da su tužitelji i policija nepravedno zatočili nevina čovjeka na dvadeset četiri godine bila bi i više nego velikodušna.

Iznos od osam brojki mogao bi biti poguban kako za gradsku, tako i za okružnu blagajnu, čak i ako podijele račun. Ali ako stjeraju Jessupa u kut i natjeraju ga da prihvati nagodbu te prizna krivnju kako bi bio pušten na slobodu, onda će njegove parnice pasti u vodu. Kao i sav novac od knjiga i filmova na koji računa.”

 

Fascinantan je Connellyev stav o američkom pravosuđu koji ističe kroz svaki roman – svatko može izigrati pravdu ako dovoljno poznaje sistem. Usput ne propušta komentirati socijalnu i političku stvarnost svojih likova, te činjenicu da se pravosuđe većinom vrti oko onih koji imaju dosta novca.

Svim čitateljima ovaj će roman biti veliko iznenađenje jer Connelly vješto odbija prikazati očekivano i zbog toga proizvodi razne obrate koje će čitatelja držati budnim i tjerati na okretanje stranica do duboko u noć.

Još jednom Michael Connelly dokazuje zašto je jedan od vodećih majstora modernog trilera.

 

Hrvatsko izdanje

lumen_s80x84 Preokret

 

 

 

Strano izdanje
amazon_s30x30 The Reversal (A Lincoln Lawyer Novel)

 

book_depository_s30x30 The Reversal (A Lincoln Lawyer Novel)

Comments

comments

Veliki mi je san osvojiti zgoditak na lotu i otvoriti malu knjižaru gdje bi svoju ljubav prema knjigama dijelila sa malim i velikim čitateljima. Dok se to ne ostvari, uživam u vlastitom kutku koji sam stvorila u domu, ispijajući kavu i čitajući velike količine knjiga koje rado djelim sa svojim prijateljima.
Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close