Gallieno Ferri portrait

Preminuo Gallieno Ferri, legendarni crtač Zagora

Preminuo Gallieno Ferri, legendarni talijanski strip crtač i jedan od tvoraca popularnog Zagora

 

Dana 2.4. 2016. napustio nas je autor na ovim prostorima i šire iznimno popularnog strip-junaka Zagora-Te-Neja, poznatijeg i pod nazivom Duh Sa Sjekirom. Kad se spomene ime Gallieno Ferri, većina će obožavatelja stripa povezivati to ime sa Zagorom, strip serijalom koji je osvojio srca većine čitatelja na području država Ex-YU, više nego bilo koji strip. Zagora je stvorio Ferri zajedno sa scenaristom Guidom Nolittom, i njegove pustolovine se objavljuju bez prestanka već više od pedeset godina. Prođite pored bilo kojeg kioska u zemlji i sigurno ćete naći barem jedan Ferrijev strip.

zagor chico comic

Popularni strip junaci Zagor i Chico

Bez obzira na činjenicu što autori stripova u vrijeme Dnevnikovih izdanja nisu bili imenovani, Ferrijev specifični grafički izražaj uvijek se lako razlikovao od ostalih crtača koji su činili crtačku postavu Zagora. Čak štoviše, Ferrijev stil postao je sinonim za vizualni aspekt serijala, te su svi drugi crtači koji su kasnije dolazili bili manje prihvaćeni. Zanimljivo je da je u onim početnim danim Zagora, Ferri uskakao i kao scenarist kad je ondašnjeg mladog Bonellija uhvatila kreativna kriza. No, Nolitta se oporavio i tako omogućio Ferriju da ostane crtač i postane ono što je i bila njegova sudbina. Praktično je postao sinonim za serijal. Ono što je također zasigurno obilježilo serijal jesu Ferrijeve naslovnice na glavnoj seriji kao i svim popratnim izdanjima Zagora koje je marljivo crtao više od pedeset godina i crtao ih do dana današnjeg. Iako je možda generalno poznat kao crtač Zagora, Ferri je prije svog sudbonosnog rada za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore brusio svoj crtački zanat na raznim područjima. Crtao je Ferri i Mister Noa i još mnoge druge kod nas neobjavljivane junake.

No, nitko tko živi nije vječan, vječno će živjeti samo njegovi crtani junaci koje je stvorio i s kojima je zasigurno uljepšao djetinjstvo mnogima od nas. Pustolovine Zagora i Chica pratile su mnoge generacije već pola stoljeća, a prate ih i dandanas. Iako je pod stare dane Ferri izgubio nešto od svoje stare čari, mnogi ljubitelji Zagora ostali su nepokolebljivi, kao i on do svojeg kraja.

Tko već davno nije, neka prošeće do najbližeg kioska, prolista neki od Ferrijevih Zagora, i povratak u stare dane je zagarantiran. Sto mu gromova!

Comments

comments

Strastveni fan, kolekcionar i skromni obožavatelj stripovske literature, i svega što ima veze s SF-om i fantasyjem. U slobodno vrijeme bavi se urednikovanjem i pisanjem tekstova stripovske tematike na najvećem hrvatskom strip portalu stripovi.com i publikacijama slične tematike, a druga ljubav su definitivno knjige od kojih se nikad ne odvaja.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close