vuk_perisic_s692x389

Predstavljen ‘Od Weimara do Vardara’ Vuka Perišića

U društvu Đurđice Klancir, Dragana Markovine i Seida Serdarevića, u četvrtak 17. prosinca 2015. Vuk Perišić u zagrebačkoj je Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića predstavio svoju knjigu eseja „Od Weimara do Vardara“.

Od Weimara do Vardara, Vuk Perišić naslovnica

Od Weimara do Vardara, Vuk Perišić

Već niz godina Vuk Perišić svojim tekstovima – kolumnama i esejima – koje objavljuje u elektroničkim i tiskanim medijima, izaziva iznimno disonantne tonove – od izrazito pozitivnih do krajnje negativnih reakcija. 32 eseja objavljena u zbirci „Od Weimara do Vardara“, tekstovi su nastali proteklih 7 godina koji za temu imaju različite totalitarne poretke koji su obilježili proteklo stoljeće, promatrano kroz povijest, ali i sadašnjost bivših jugoslavenskih država, ili kako je to moderno danas zvati – regiju.

Perišićevi tekstovi po definiciji upravo su ono što nazivamo intelektualnim – on ne prihvaća servirana rješenja, fraze i sudove, već sa pozicije pojedinca se hrabro suprotstavlja establishmentu vlastitim stavovima i idejama. Prozivajući političare trgovcima u korist, prvenstveno, osobne dobiti, Perišić se nameće kao borac za prava pojedinca, slobodu mišljenja, pravo da budemo i mislimo (drugačije).

Na početku današnjeg predstavljanja, glavni urednik Frakture, Seid Serdarević istaknuo je kako je „Od Weimara do Vardara“ ozbiljan esejistički naslov jednog od najzanimljivijih esejista koji djeluju u Hrvatskoj’, istovremeno se osvrnuvši na Perišićeve kritičare kao na ljude koji njegove tekstove niti ne čitaju, već ga a priori prozivaju zbog naslova tekstova, konteksta ili osobnog imena kojeg nosi.

I u odabranim esejima, objavljenim u hrvatskim i srpskim elektronskim i tiskanim medijima, Vuk Perišić progovara o slobodi izbora i imperativu neupitnosti individualne sudbine, a jednako koliko su njegovi kritičari strastveni u napadima, toliko je on prepun strasti u pisanju i istraživanju, analizi i dokazivanju, tjerajući nas da se zapitamo oko pitanja vlastite slobode ili neslobode – temeljnom pravu i potrebi svakog pojedinca.

Već danas, u petak 18. prosinca 2015. u 18h, autor će zajedno s Nebojšom Zelićem i Seidom Serdarevićem, svoju knjigu predstaviti i riječkoj publici u antikvarijatu Ex libris (Riva Boduli 3B).

Comments

comments

Sve je počelo s nekoliko tekstova o pročitanim knjigama, sad već davne 2013. g.
Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close