cafe u dvorištu logo

Predstavljanje knjige ‘Prema novoj animaciji’

U srijedu 17. lipnja, u dupkom punom Cafeu u dvorištu, održana je promocija knjige Prema novoj animaciji, autorice Mihaele Majcen Marinić. Na predstavljanju su sudjelovali i filmolog, te jedan od recenzenata knjige Nikica Gilić, filmski i likovni umjetnik Krešimir Zimonić te Branko Čegec, urednik Meandar Medije, nakladničke kuće u čijem je izdanju knjiga objavljenja.

Prema novoj animaciji, Mihaela Majcen Marinić naslovnica

Prema novoj animaciji, Mihaela Majcen Marinić

Mihaela Majcen Marinić diplomirala je komparativnu književnost i povijest umjetnosti te doktorirala na temu suvremenog hrvatskog animiranog filma. Predstavljena knjiga nastala je kao produkt dugogodišnjeg istraživanja koje je započelo u svrhu izrade spomenutoga doktorata. Autorica se na promociji zahvalila svima koji su pomogli u stvaranju knjige, te se ispričala za eventualne greške i propuste, a na kraju je istaknula kako još uvijek ima prostora za daljnja istraživanja o ovoj temi.

Jedan od stručnjaka koji su pomogli u nastajanju knjigu te kojemu se autorica posebno zahvalila bio je Krešimir Zimonić. On je za djelo Prema novoj animaciji rekao kako se radi o nevjerojatno inovativnom i svježem naslovu, te iznimno korisnom jer su sve druge knjige o hrvatskom animiranom filmu sada već daleko zastarjele.

Nikica Gilić složio se sa Zimonićem te dodao kako će ova knjiga biti od velike koristi drugima jer je iznenađujuća količina podataka koja se u njoj nalazi. On je kao najveći problem znanstvenog bavljenja filmom u Hrvatskoj istaknuo upravo slabu dokumentaciju, te nastavio kako je netko tko se bavi ovakvim stvarima pionir jer se radi o iznimno hrabrom, zahtjevnom i odgovornom poslu.

Također, Gilić je iznio tezu kako su filmovi danas manje cijenjeni od književnosti, iako su itekako zanimljivi mlađim generacijama. Branko Čegec se pak nije složio s idejom povlaštenog položaja književnosti u odnosu na film, te priznao kako se njemu čini da je situacija obrnuta. On se u daljnjem razgovoru također osvrnuo na dokumentarni dio knjige te rekao kako je u njoj skupljen sav materijal koji je nekome potreban da bi mogao ozbiljno pisati o animiranom filmu. Međutim, i Čegec je kao i autorica istaknuo kako ova knjiga nije tu da zatvori priču o suvremenom animiranom filmu, već upravo suprotno, zato da otvori prostor za daljnja istraživanja.

Službeni dio promocije završio je gledanjem kratkog animiranog filma Potraga iz kojega je i preuzeta ilustracija za naslovnicu knjige, a druženje je nakon toga nastavljeno u neformalnom tonu.

Comments

comments

Nema komentara

Odgovori

banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close