Želimir Periš portret

Predstavljanje knjige ‘Mima i kvadratura duga’ Želimira Periša

Na jučerašnjem predstavljanju technoir romana u prostoru knjižnice i čitaonice Bogdan Ogrizović uz samog autora čije je predstavljanje došlo vidjeti mnogo ljudi govorili su i Goran Gavranović iz 24 sata te Kruno Lokotar.

Riječ je o mladom nagrađivanom autoru čije je prvo djelo Mučenice prevedeno na nekoliko jezika. ‘Mima i kvadratura duga’ njegov je prvi roman, a najavio je i objavljivanje poezije.

Mima i kvadratura duga Želimir Periš naslovnica

Mima i kvadratura duga

Kao što svaki dobar krimić, a i ostala književna djela drugih žanrova, uspijevaju uvući čitatelja u svoj svijet i na neki način ga učiniti sudionikom, i sam autor izmislio je igru koju je predstavio vrlo duhovito. Publika se, naime, igrala detektiva i pogađala tko je ubojica na temelju slova na poleđini razglednice koje je sam autor podijelio – nagrada za onoga tko pogodi bio je primjerak knjige.

U posljednje vrijeme, kako je rečeno na predstavljanju, kriminalistički romani se revitaliziraju, a u tome pomaže i projekt Balkanoir koji se realizirao godinu dana nakon same zamisli. U toj ediciji, dosad je izdano sedam romana, a sprema se i osmi.

U svom romanu Želimir Periša bavi se temom sustava i kontroliranjem putem njega, a kontekst je tehnologija koja je samom autoru bliska tema jer je po struci informatičar. U današnje doba svaka informacija nam je na dohvat ruke, dakle tehnologija utječe na sve nas, naglašava autor. U romanu je pomireno ono arhetipsko sa suvremenim, kao i u svakom kriminalističkom romanu i ovdje ima ubojstava, a sama struktura romana ima gradaciju i napetost… Mjesto radnje nepoznati je dalmatinski gradić u kojem su ljetni i zimski život dvije sušte suprotnosti. Mimu, glavnog lika ove knjige, honorira policija za operacije na računalima, a u odlomku kojega je pročitao autor kao zaključak nameće se spoznaja kako smo svi mi samo kotačići velikog sustava.

Cijena ove knjige vrlo je pristupačna za, kako se kaže, svačiji džep. Ako ste ljubitelj krimića, svakako uzmite u ruke i ovaj domaći roman te se prepustite radnji koja vas vodi možda ne toliko stvaran, no suvremeni svijet.

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close