sf_s692x212

Predstavljanje hrvatske SF scene

U prostoru Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića 24. siječnja Zagrebačka naklada i Hangar 7 predstavili su radove hrvatskih SF autora.

Tko su autori koji pišu SF romane u Hrvatskoj? Na predstavljanju ih je bilo petero: Aleksandar Žiljak, autor romana ‘Poseidonia’, Ivan Lutz i Gordan Sundać, autori romana ‘Drum’, Milena Benini, autorica ‘Svećenice mjeseca’ te Vanja Spirin, autor ‘Smrtonosne mizije i drugih priča’.

Svećenica Mjeseca Milena Benini naslovnica

Svećenica Mjeseca, Milena Benini

Aleksandra Žiljka prije nekoliko dana predstavili smo u našem intervjuu, a radi se o autoru koji između ostalog piše i za časopis hrvatske fantastike i teorije, Ubiq. Ivan Lutz, profesor fizike, piše fantastična djela s primjesama mistike, a za samo pisanje kaže da je stil života. Vanja Spirin ističe da mu je najzabavniji dio pisanja onaj kada dođe do takozvanog rewritinga. Priče Gordana Sundaća izlaze u SF časopisu, a pisac se bavi temama koje u njegovoj obradi se pretvaraju u književna djela s primjesama horora i trilera. Milena Benini prvo je objavljivala dio po dio svog romana na blogu, da bi ga u konačnici uobličila u knjigu.

Upravo je Benini istaknula kako je za adekvatan termin kojim bi se „pokrili“ svi žanrovi i podžanrovi SF fantastike, najbolje upotrijebiti termin spekulativna fikcija koja se bavi tim vječitim SF pitanjem: “Što bi bilo kad bi bilo?” U samom pisanju spekulativne fikcije postoje razni žanrovi, na nju utječu razni faktori, a sami pisci često kombiniraju fantastiku, magijski realizam i štošta drugo. Ivan Lutz naglasio je kako je važna upravo socijalna angažiranost spekulativne fikcije, a govorilo se i o popularizaciji fantastike putem velikih ekrana, kao što je trilogija ‘Gospodar prstenova’ J.R.R Tolkiena.

I djela koja su predstavljena na ovom druženju pripadaju raznim podžanrovima; primjerice, Aleksandar Žiljak piše steampunk – njegova ‘Poseidonia’ tematizira viktorijansko doba, a pravilo koje taj žanr podcrtava su parna prijevozna sredstva kao lajtmotiv.

Na kraju promocije autori su podijelili svoje knjige sretnim dobitnicima nagradne igre, a neformalno druženje vjernih čitatelja koji su došli unatoč lošem vremenu i ranim popodnevnim subotnjim satima s hrvatskim fantastičarima je nastavljeno uz prigodni domjenak, kako i priliči ovom zanimljivom i ugodnom predstavljanju.

Comments

comments

Nema komentara
banner_printonline_s336x280

POPULARNI POSTOVI

Anketa dana

Hoćete li sudjelovati u nagradnoj igri “Književni izazov 2017”

Naša Facebook stranica

Translate

Translate »
Read previous post:
Osinja tvornica, Iain Banks naslovnica
Osinja tvornica – Iain Banks

Impresija Upoznajte Franka Cauldhamea. Ima šesnaest godina i službeno ne postoji. Živi s ocem koji ga je odgojio i samostalno...

Close